Hier vind je het complete kerstrecept van het sausje appel en tomaten chutney.

Het sausje appel en tomaten chutney komt uit aflevering 3 van de kerstserie van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt voor een lekker kerstdiner.

ingrediënten voor de chutney

  • 500 ml witte wijn- of ciderazijn
  • 400 gram bruine basterdsuiker
  • 300 gram gele en/of bruine rozijnen
  • 2 kg tomaten, in stukken
  • 1 kg appels, geschild en in stukjes gesneden
  • 400 gram sjalotten, grof gehakt
  • 3 verkruimelde chilipepers, of naar smaak
  • 2 eetl. gember, fijngeraspt
  • 1 eetl. mosterdzaad
  • zout en versgemalen zwarte peper

aan de slag

Breng de azijn met de suiker in een grote pan aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg alle ingrediënten toe, breng de chutney aan de kook en kook op zacht vuur ongeveer 20 tot 30 minuten. Roer vaak om aanbakken te voorkomen.

De chutney mag best een beetje grof zijn, te lang koken zal resulteren in pap, wat weer meer lijkt op ketchup.

Schep de chutney in schone potten en laat hem zeker een week op smaak komen. Dan is het nog lekkerder.

Appel en tomaten chutney

Kerstaflevering 3: Damhert uit de Amsterdamse Waterleidingduinen