Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht mosselchowder.

Het hoofdgerecht mosselchowder komt uit aflevering 5 van het vierde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette aan de slag gaat met mosselen en aardappelen.

ingrediƫnten voor de mosselchowder

  • 2 el roomboter
  • 2 uien, in stukjes
  • 2 prei, in ringen
  • 2 wortelen, gehalveerd in de lengte en in blokjes
  • een handje verse tijm, de blaadjes van de takjes af
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 aardappels, geschild en in dobbelsteentjes
  • 250 ml droge cider of witte wijn
  • 1 liter vis- (of kippen-)bouillon
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2,5 dl room
  • 500 gram mosselen, schoon, dus zonder schelp
  • een bosje verse dille, gewassen en fijngehakt
  • een bosje bieslook, fijngehakt

aan de slag

Verwarm een grote zware pan en bak de ui, preiringen, wortelen, tijm en de laurierblaadjes zachtjes aan, ze mogen niet bruinen. Voeg de aardappels toe, bak ze even mee. Blus af met de cider en giet de bouillon erbij. De aardappel moeten nu onder staan, mocht dit niet zo zijn, voeg dan nog wat bouillon toe. Kook de aardappels in ongeveer 10 minuten bijna gaar. Roer in de pan zodat sommige blokjes pletten en andere niet. De soep moet gebonden zijn, maar je moet ook ergens op kunnen bijten. Breng de chowder op smaak met zout en peper.

Doe nu de mosselen en de room erbij en warm 5 minuten mee. Draai het vuur uit en laat de soep nu tien minuten staan. Proef of er nog zout en peper bij moet.

Voeg de helft van de tuinkruiden toe.

Doe eerst mosselen en aardappelblokjes in de kom en schep dan de romige soep er omheen. Bestrooi met nog wat bieslook en peterselie. Eet er knapperig brood bij.