Hier vind je het complete recept van het gerecht paddenstoelen bewaren.

Het gerecht paddenstoelen bewaren komt uit aflevering 6 van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met asperges uit Egmond aan den Hoef.

(Shii-take) paddestoelen inmaken

Veeg de paddenstoelen -zoveel als er in uw potten passen- goed schoon met keukenpapier. Snijd grote exemplaren misschien even door de helft of in kwarten. Kook ze in 2 delen water, 1 deel azijn, kruiden naar smaak: bijvoorbeeld rozemarijn, tijm of juist iets heel anders als steranijs en kaneelstok en een snuf zout zo'n 15 minuten zachtjes door. Giet de paddestoelen af boven een kom en bewaar het kookvocht. Laat ze een uurtje uitlekken op keukenpapier.

Kook ondertussen in een pan water één of meerdere lege jampotten met deksels uit om de potten te steriliseren. Dit kan ook in de vaatwasser, want die wordt ook kokend heet. Laat de potten omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.

Verdeel een laurierblaadje, takje rozemarijn en takje tijm, of andere droge specierijen over de schone potten. Voeg daar uitgelekte champignons bij, schud de potten even kort en vul ze af met olijfolie. Zoveel dat ze helemaal onderstaan. Laat ze zeker 3 dagen marineren. Op een koele donkere plaats blijven ze een winter goed. Eenmaal geopend wel in de koelkast bewaren.

Paddestoelen drogen

Verwarm de oven voor op 50 graden (de laagste stand van de oven). Snijd de paddenstoelen in plakjes en leg ze op bakpapier op een bakplaat. Laat ze ze een hele nacht in de oven staan, met de deur op een kier. (steek er een pollepel tussen bijvoorbeeld. Ze moeten kurkdroog zijn, dus neem de tijd, als ze de volgende morgen nog niet droog genog zijn laat u ze langer in de oven.

Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bakje of pot. Als het heel mooi weer is (of juist heel koud en de kamer is warm) kunt u ook paddestoelen aan een koord rijgen en ze in de zon hangen of door de kamer. Ze drogen dan in de warme lucht. Het zal iets langer duren, maar dat is toch ook okee.

Paddenstoelen bewaren

Aflevering 6: Asperges uit Egmond aan den Hoef