Hier vind je het complete kerstrecept van het nagerecht oliebollen met oranjebloesemwater, amandelen en abrikozen.

Het nagerecht oliebollen met oranjebloesemwater, amandelen en abrikozen komt uit aflevering 4 van de kerstserie van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt voor een lekker kerstdiner.

ingrediënten voor 20 oliebollen

  • 450 ml lauwe melk
  • 14 gram instant gist
  • 3 el suiker
  • 500 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 150 gram fruit: gedroogde abrikozen in stukjes, geweld in warme rum of water of thee
  • 75 gram amandelen, kort geroosterd in een droge koekenpan en grof gehakt
  • 2 el oranjebloesemwater
     
  • arachideolie om in te bakken
  • poedersuiker

aan de slag

Meng de lauwe melk met de gist en de suiker. Laat 10 minuten staan. Zeef het zout met de bloem. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven. Giet al kloppend met de mixer het melk-gist mengsel erdoor. Voeg zo nodig iets meer melk toe.

Schep de gedroogde abrikozen, de amandelen en het oranjebloesemwater erdoor. Laat het beslag een uur afgedekt op een warme plaats laten rijzen.

Verhit de olie in een diepe pan of friteuse op 180 graden.

Maak met een ijsbolletjestang of 2 ingevette lepels bollen beslag en laat ze in de hete olie glijden. Keer ze na een paar minuten.

Oliebollen moeten afhankelijk van hun grootte een minuut of 6 bakken. Bak, ook afhankelijk van de grootte, 4-6 oliebollen per keer.

Serveer ze bestrooid met poedersuiker natuurlijk.

Oliebollen met oranjebloesemwater, amandelen en abrikozen

Kerstaflevering 4: Kersttoet van een volmaakte Hollandse keukenmeid