Hier vind je het complete recept van de zilt zoute karameltaart.

Deze zilt zoute karameltaart komt uit aflevering 5 van het derde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette op zoek gaat naar zilte groenten op Texel.

ingrediƫnten voor de zilt zoute karameltaart

voor de bodem

  • 150 gram roomboter
  • 300 gram brosse koekjes (jodenkoeken bijv.)
  • 1 eidooier

voor de vulling

  • 1 blikje gecondenseerde melk, bijv. van Friese vlag (400 g, te koop bij bijna élke supermarkt en toko)
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • snuf zilt zout

aan de slag

Zet het blikje gecondenseerde melk in een ruime pan, goed gevuld met water en kook het 3 uur met de deksel op de pan. Zorg dat het blikje constant onder water blijft, giet desnoods af en toe bij. Het kan anders ontploffen, echt waar! Laat het blikje daarna helemaal afkoelen.

De melk in het blikje is nu veranderd in een dikke karamel.

Maak intussen de bodem. Vet een pievorm, liefst een met losse bodem, van 24 cm doorsnede in. Knip een vel bakpapier op maat van de bodem. Vet die ook in.

Smelt de boter. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of in een stevige plastic zak. Deze knoop u dicht en dan slaat u met een deegroller op de zak tot de koekjes verkruimeld zijn.

Meng de boter met het koekkruim en de eidooier. Druk het mengsel gelijkmatig uit over de bodem van de vorm. Zet 15 minuten in de koelkast om mooi op te stijven. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden en bak dan de bodem 20 minuten voor. Laat afkoelen.

Klop de karamel uit het blikje met 3 eieren, de slagroom en een snufje zilt zout los tot een glad mengsel.

Giet het in de voorgebakken vorm en bak het taartje in 20-25 minuten af. Het midden van het taartje mag nog net drillen wanneer u het schudt.

Bestrooi met meer zilt zout en laat iets afkoelen (minstens een kwartier) voor u het aansnijdt.