Hier vind je het complete recept van het bijgerecht gepekelde en geroosterde Chinese kool.

Het bijgerecht geroosterde en gepekelde Chinese kool komt uit aflevering 3 van het vijfde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette zich verdiept in echt zeemansvoer.

Yvette: "Kool kan op vele manieren worden klaargemaakt. Maar op deze manier is kool zo wonderbaarlijk aantrekkelijk dat het lijkt alsof het een heel ander ingrediënt is geworden. Vlezig haast én sappig!

Vervang Chinese kool ook eens door spitskool, die leent zich hier ook goed voor.

Ik geef een halve kool per persoon als hoofdgerecht met een zachte aardappelpuree erbij en groene groentes, en een kwart kool als bijgerecht; het smaakt ook goed bij lam of vis."

ingrediƫnten voor de geroosterde en gepekelde Chinese kool

  • 1 hele Chinese kool, overlangs gehalveerd
  • 80 ml appelazijn
  • 3-4 eetl. gembersiroop (naar smaak)
  • 2 eetl. selderijzout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 1 theel. kurkuma
  • 4 eetl. olijfolie

aan de slag

Klop de azijn met de siroop, zout, peper en de kurkuma tot het zout is opgelost. Klop er 3 eetlepels olijfolie in een dunne straal doorheen. Vet een bakplaat met 1 eetlepel olijfolie in en leg de helften kool, met de gesneden kant naar boven, erop.

Besmeer ze met de kurkuma-pekel en laat ze 2 uur op kamertemperatuur staan. (Een uurtje kan ook, twee uur is lekkerder)

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak de koolhelften 35-40 minuten in de oven. De baktijd is een beetje afhankelijk van de grootte van de kool. Prik even met een scherp mesje door het hart van de krop, als hij er zonder moeite doorheen glijdt is hij gaar. Maakt u zich niet druk om een verbrand blaadje: dat kan eraf voor hij op tafel komt.