Recept: Escabèche van panharing

Hier vind je het complete recept van het voorgerecht escabèche van panharing.

Het voorgerecht escabèche van panharing komt uit aflevering 9 van het vijfde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette aan de slag gaat met haring.

ingrediënten voor escabèche van panharing

voor de marinade

  • 1 eetl. komijnzaad
  • 1 eetl. korianderzaad
  • 3 eetl. olijfolie, plus extra
  • 1 middelgrote ui, in dunne ringen
  • 1 middelgrote wortel, geschild, in kleine blokjes van 1 x 1 cm
  • 6 tenen knoflook, heel fijn gehakt
  • 1 laurierblad
  • 100 ml rode wijnazijn
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

voor de haring

  • 4 panharingen (wordt ook wel braadharing genoemd)
  • 1 handje bloem
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie om in te bakken

aan de slag

Maak eerst de marinade.

Rooster het komijn- en korianderzaad in een droge pan op middelhoog vuur tot ze gaan geuren en knisperen, dat gaat snel dus blijf erbij.

Giet de olijfolie erbij en vervolgens de ui, wortelblokjes en knoflook en bak onder af en toe roeren, tot de ui transparant is maar nog niet kleurt.

Voeg dan het laurierblaadje, de azijn en een glas (125 ml) water toe en breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur lager en laat 3 minuten zachtjes sudderen. Haal de pan dan van het vuur; breng op smaak met zout en flink zwarte peper. Laat afkoelen.

Kijk de haringen na op graatjes of losse schubben.

Giet de bloem in een diep bord en maal er royaal zout en peper boven. Haal de panharingen er een voor een door en klop de overtollige bloem eraf.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de haringen tot ze mooi en knapperig zijn, 3 minuten per kant.

Laat ze in de marinade glijden en laat ze vervolgens zeker 2 dagen in staan, korter (een nacht) kan ook, maar hoe langer: hoe lekkerder. Een goed gerechtje voor op een warme zomeravond. Met goed brood erbij.