Recept: Salade van radijs en skyr met komkommer, haring & aardappelkoekjes

Hier vind je het complete recept van het bijgerecht salade van radijs en skyr (of kwark) met zure komkommer, zure haring & aardappelkoekjes.

Het hoofdgerecht Salade van radijs en skyr (of kwark) met zure komkommer, zure haring & aardappelkoekjes komt uit de negende aflevering van het vijfde seizoen van Koken met Van Boven waarin Yvette aan de slag gaat met haring.

ingrediƫnten voor de salade van radijs en skyr met zure komkommer, zure haring & aardappelkoekjes

voor de zure komkommer

  • 1 komkommer, in dunne schijfjes (gebruik een schaaf)
  • snuf zout
  • 5 eetl. azijn
  • 1 theel. suiker (of naar smaak)

voor de pannenkoekjes

  • ca. 2-3 eetl. bloem
  • 1 ei, losgeklopt
  • ca. 500 gram aardappelen, geschild
  • wat boter om in te bakken

voor de salade

  • 4 eetl. olijfolie
  • 3 eetl. witte wijnazijn
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • ½ theel. gerookt paprikapoeder
  • 500 g radijsjes, in dunne schijfjes (gebruik een schaaf)
  • 2 bossen lente-ui, in dunne ringen
  • 1 bos (25 g) platte peterselie: de blaadjes geplukt
  • 150 ml skyr of kwark
  • ca. 400 gram zure haring, uitgelekt en in stukken

aan de slag

Maak de zure komkommer door de ingrediënten ervoor te mengen. Laat zeker 1 uur staan.

Verhit de oven voor op 100° graden. Zet een grote zeef op een kom en rasp de aardappelen erboven. Knijp het overtollige water eruit. Doe de bloem met het ei in een kom en klop goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en roer de aardappelrasp erdoor.

Smelt een klontje boter in een grote koekenpan en voeg als deze begint te bruisen, een opscheplepel van het aardappelmengsel toe. Strijk het glad met de achterkant van een lepel en herhaal (afhankelijk van de grootte van de pan bak je zo’n drie pannenkoekjes tegelijkertijd). Bak ze drie minuten aan iedere kant of tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en leg ze op een bakplaat. Houd ze afgedekt warm in de oven terwijl je de andere pannenkoekjes bakt.

Schep de olijfolie, azijn, paprikapoeder, zout en peper door elkaar en laat staan tot gebruik.

Meng de radijs, lente-ui en de peterselie, meng de uitgelekte zure kommer erdoor in een grote schaal. Spatel op het laatst de skyr erdoor. Leg de zure haring er in stukken op en dien op met de aardappelkoekjes erbij.