Hier vind je het complete recept van het voorgerecht kimchi van spruiten.

Het voorgerecht kimchi van spruiten komt uit aflevering 6 van het tweede seizoen van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met verschillende soorten gefermenteerde kool. Dit recept is voor 2 potten van 1 liter.

ingrediƫnten voor kimchi van spruiten

  • 100g zout per 1l water, plus 3 el zout
  • ca. 750g kleine spruitjes of flowersprouts, schoongemaakt, de grote gehalveerd
  • 1 kleine ui, grof gehakt
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 el gochugaru (grove Koreaanse rode peperpoeder, merk Wang)
  • 2 el vissaus (zoals nam pla of nuoc nam)
  • 3 el Sriracha
  • 1 duimlengte geraspte gember
  • 1,5 el zoute sojasaus (Kikkoman)
  • 1 el korianderzaad, uit de vijzel
  • 1 el venkelzaad, uit de vijzel

aan de slag

Meng in een grote kom 100 gram zout per 1 liter warm water (ik had 3 liter water nodig) en roer tot het zout opgelost is. Voeg de spruitjes toe en druk er een bord op zodat de spruiten ondergedompeld blijven. Laat zo 4 uur op kamertemperatuur staan. Giet ze daarna af in een vergiet en spoel ze goed onder een koude kraan. Doe de spruiten terug in de kom.

Maal de ui, bosuitjes, knoflook, gochu garu, vissaus, Sriracha, gember, sojasaus, en koriander en venkelzaad in een keukenmachine tot een gladde pulp. Voeg dat aan de kom met spruitjes toe en meng alles goed door. Schep het mengsel vervolgens in twee brandschone weckpotten van 1 liter (of 4 van 500 ml, etc.) Tik de potten goed op het aanrecht om de lucht eruit te laten.

Meng de 3 eetlepels zout met ongeveer een liter warm water tot ze is opgelost. Giet zoveel zout water bij de potten tot alles goed onderstaat en sluit de deksels. Laat de potten nu op kamertemperatuur, buiten direct zonlicht 3-5 dagen staan. Tot de kimchi lekker pittig smaakt en er belletjes ontstaan wanneer u erin roert.

Verwijder dan de ring en druk de spruitjes onder water door een zakje gevuld met zout water erop te drukken. Kimchi blijft wel 2 maanden goed. Eenmaal opengemaakt moet de pot wel in de koelkast worden bewaard, dek steeds na gebruik weer af met het zakje water, zodat de spruiten altijd onder staan.

Kimchi van spruiten

Aflevering 6: Kool en microben