Hier vind je het complete recept voor het voorgerecht oesters, inclusief instructies voor het openen van de oesters en serveertips.

Dit recept voor oesters komt uit de eerste kerstaflevering van 2016 van Koken met Van Boven, waarin Yvette kip met oesters combineert.

oesters openen

Reken op 2-3 stuks per persoon, of meer natuurlijk.

Open de oesters.

Dit vergt even oefening, maar echt heel moeilijk is ‘t niet hoor.

Zoals met alles geldt: gewoon doen! Als u ‘t eenmaal door heeft is er niks aan.

Houd een oester met een hand tussen een stevig gevouwen theedoek vast, zo, dat de platte kant van de schelp boven zit.

Steek dan met een oestermes of een stevig, kort en scherp mesje in het scharnier, dat is het punt waar de twee schelpen aan elkaar vast zitten. Soms moet u daar even naar zoeken.

Wrik tussen de twee schelphelften en duw uw mesje voorzichtig naar binnen. Glij langs de rand van de schelp, hou het mes horizontaal, met het blad tegen de bovenkant van de bovenste schelp zodat u de oester niet lek prikt.

Kantel het mes daarna, zodat de schelp openklapt. Houd hierbij de oester goed recht, er zit vocht in, dat loopt er makkelijk uit.

De platte bovenste schelp kan weg. Snij de oester in de bolle schelp los en kijk goed of er nog gruis in ligt. Verwijder dat, want dat is vies.

Schenk het vocht uit de geopende schelpen.

Serveer de oesters op een grote schaal of een dienblad.

Doe daarvoor alle ijsblokjes uit uw vriezer in een theedoek en sla er een paar keer mee op de stoeprand. Zo heeft u in een handomdraai ‘crushed ice’.

Verdeel dat over het dienblad. Zet een schaaltje met geraspte mierikswortel in het midden.    

Versier de schaal verder met de platte helften van de schelpen en misschien zelfs wat zeewier! Wanneer u een kistje oesters koopt, zit dat er altijd in (om het vochtgehalte van de oesters tijdens het vervoer goed te houden en ook tegen beschadigingen). Of vraag uw visboer erom, soms heeft ie weleens wat.

Als u er overigens kokend water overgiet (doe dit in de spoelbak) en ’t zeewier even laat uitlekken wordt het wier knálgroen. Dat staat wel gaaf.

Leg de opengemaakte oesters rondom op de garnering en het ijs. Verdeel er stukken citroen tussen.

Serveer oesters verder met wat dungesneden zuurdesembrood, een pepermolen gevuld met zwarte peper en (zoute) boter.

Oesters

Kerstaflevering 1: Kip met oesters