Hier vind je het complete recept voor de ricotta van geitenmelk, ingrediƫnt van de duizend tomatensalade.

Dit recept voor ricotta van geitenmelk komt uit de tweede aflevering van het vierde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette aan de slag gaat met duizend tomaten, in alle vormen, kleuren en maten!

Onderstaand recept is onderdeel van de duizend tomatensalade. Dat recept vind je hier.

ingrediƫnten voor de ricotta

  • 1,5 liter geitenmelk
  • het sap van 1 citroen
  • 1 eetl. korianderzaad, even in een droge koekenpan geroosterd
  • 1 theel. zout

aan de slag

Vermeng de geitenmelk met het citroensap, het korianderzaad en het zout tot de melk schift. Laat ’m dan 3 minuten zacht koken, zodat de wei (het heldere deel) zich goed scheidt van de wrongel (het witte deel).

Giet alles  door een schone kaasdoek die u in een zeef hebt gelegd. Vang de wei op in een kom eronder, want daarmee kunt u soda bread bakken. Wring de wrongel in het kaasdoek zo goed mogelijk uit en zet het doek met de ricotta in een vormpje waar gaatjes in zitten (dit heet een ‘faiselle’ in het Frans, maar u maakt dat ook van een blikje of bekertje waar u wat gaten in de bodem prikt).

U kunt de ricotta ook direct zo gebruiken, u hoeft hem niet in een mal de duwen hoor.

Hoe langer u de kaas laat uitlekken, hoe harder hij wordt, dus voor ricotta hoeft dat niet lang te zijn. Ik laat hem wel helemaal koud worden in de koelkast.

Ricotta van geitenmelk

Aflevering 2: 1000 tomaten