afleveringen

meer over Kwaad bloed

In Kwaad bloed reist journalist Jacqueline Maris van Brabant naar Groningen en van de Achterhoek naar Zeeland om verslag te doen van zes spraakmakende moordzaken en een mysterieuze verdwijning. Het zijn de verhalen achter de krantenkoppen. Ze spreekt met nabestaanden, getuigen én daders. De rode draad is het motto 'Niemand wordt als moordenaar geboren, maar iedereen is in staat te doden.'

De ruw gemonteerde interviews stuurt Jacqueline naar Gerrit Kalsbeek op het Friese platteland. Hij ontwerpt bij ieder verhaal een geluidsbeeld en schrijft het script dat ze samen definitief uitwerken.

In eerdere aankondigingen werd gesproken over zes dossiers van moordzaken, maar één hiervan is komen te vervallen.

slachtofferhulp

Heb jij te maken (gehad) met een geweldsdelict of andere vormen van geweld, hoe lang dit ook geleden is? Bel, mail, chat of app anoniem met een hulpverlener van MIND Korrelatie via mindkorrelatie.nl.

Ben je zelf slachtoffer of nabestaande van een misdrijf en heb je behoefte aan hulp? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland.

audiodrama

Van vier moordzaken is een radiodrama gemaakt, waardoor Kwaad bloed een van de eerste Nederlandse true crime-series is waarin documentaire en fictie elkaars wegen kruisen.

Regisseur Rick Steggerda zocht voor deze vier extra uitzendingen scenarioschrijvers die hij het meest geschikt achtte om de verschillende moordverhalen een extra dimensie te geven. Deze schrijvers kregen van Jacqueline Maris een 'moorddossier'. In de drama’s komen non-fictie-onderdelen terug; zo wordt er een brug geslagen tussen fictie en non-fictie.

Cast: Tamar van den Dop, Olga Zuiderhoek, Sanne den Hartogh, Vincent van der Valk, Marien Jongewaard, Bert Luppes, Loek Peters, Nanette Edens, Kirsten Mulder, Emma van Muiswinkel, Astrid van Eck en Lieke Gorter. 

over de makers

Gerrit Kalsbeek (documentairemaker/geluidsontwerper)
Gerrit maakte voor de VPRO, Wereldomroep, VARA, NCRV en IKON radioreportages en -documentaires. De laatste drie jaar van zijn werk bij de VPRO was hij – samen met Jacqueline Maris - werkzaam bij het verhalenprogramma Studio Idzerda. Verder is hij een groot liefhebber van hoorspelen en historische radio.

Jacqueline Maris (producer/documentairemaker)
Jacqueline werkt haar verhalen uit in allerlei vormen en voor verschillende media, maar radio en audio zijn nog steeds haar grootste passie. Tijdens een lange carrière maakte ze documentaires en reportages over geschiedenis en kunst en cultuur, en reisde voor VPRO Buitenland de hele wereld over.

Arno Peeters verzorgde de opnames, het geluidsbeeld en de eindmix van de radiodrama's.