De fictie-podcast Leven met Reve is gebaseerd op het gelijknamige artikel uit HP/De Tijd van Ad Fransen. Oorspronkelijk was een theatrale lezing van het stuk gepland dat door corona niet door kon gaan. Nu is er de VPRO-podcast met tekst van Ger Beukenkamp en regie van Hans Hylkema.

Journalist/schrijver Ad Fransen weet Hanny Michaelis in de zomer van 1996 over te halen om voor een reportage in HP/De Tijd nog eenmaal een bezoek te brengen aan haar ex Gerard Reve. Het is een jaar voordat zich bij de Nederlandse schrijver de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer manifesteerden. Het voormalige paar is elkaar altijd blijven zien nadat ze zich door een moeizaam huwelijk van tien jaar hebben geploeterd vanwege Gerards tirannieke karakter en diens worsteling met zijn homoseksualiteit. 

Het verslag van het bezoek van Hanny Michaelis aan haar ex levert een hilarische dialoog op tussen twee mensen, die herinneringen ophalen aan hun mislukte huwelijk, een bittere, maar ook bijzondere tijd. Met venijn maar ook met humor kibbelen ze over liefde, seks, elkaars werk, het geloof, jalousie-de-métier, Reves kookkunst en zijn legendarische gierigheid. Ook geliefde kunstbroeders, collega-schrijvers en gehate televisiepersoonlijkheden passeren de revue. Reves partner Joop Schafthuizen verzorgt die dag met opgeruimd humeur de catering.

Ter gelegenheid van de première van de NPO Radio 1/VPRO-podcast Leven met Reve organiseert de OBA in Amsterdam op 18 december een speciale Reve-middag.

over de makers

Ger Beukenkamp schreef tv-scripts, filmscenario’s en toneelteksten. Hans Hylkema regisseerde films en televisie (o.a. De mannetjesmaker, Julia’s geheim, Oeroeg) en de door Beukenkamp geschreven theatervoorstelling  Landgenoten, Beatrix spreekt. Resultaten van hun samenwerking zijn ook de tv-film Soekarno blues en de miniserie Den Uyl en de Affaire Lockheed, waarvoor zij de LIRA Scenarioprijs 2013 ontvingen. 

rolbezetting

Olga Zuiderhoek als Hanny Michaelis
Gijs Scholten van Aschat als Gerard Reve
Peter Blok als Joop Schafthuizen
Serge-Henri Valcke als taxichauffeur en dorpspastoor

De tweedelige podcast Leven met Reve is vanaf 18 december te beluisteren via vpro.nl, nporadio1.nl/podcasts en de podcastplatforms.

deel 1

Hanny Michaelis, de zeventig gepasseerd, bezoekt haar ex-echtgenoot Gerard Reve, die samenleeft met Joop Schafthuizen, bijgenaamd Matroos, in het Vlaamse Machelen aan de Leie. We zijn getuigen van de herinneringen die Gerard en Hanny ophalen aan hun vroegere huwelijksleven. Gerard ontdekt dat Hanny met haar bezoek een dubbele agenda heeft. Verder neemt hij het initiatief om met Hanny de plaatselijke militaire begraafplaats te bezoeken.

deel 2

We belanden in de Machelse Parochiekerk Sint Gertrudis. Ook Joop Schafthuizen, die bemoeienis heeft met het jongenskoor van de kerk duikt daar op. Hanny, die verdienstelijk piano kan spelen weet zowaar wat orgelklanken te produceren. Als zij haar ex Gerard en zijn vriend Joop samen in een kerkbank ziet zitten, komt ze op een idee.

afleveringen