De Kaapverdiaans Nederlandse Nelly wilde op haar zesde niks liever dan blond haar. Ze herkende zichzelf niet in haar poppen, barbies of in haar favoriete sterren op televisie. Op haar tiende begon haar moeder met het ontkroezen van Nelly's haar. Ook door haar eigen familieleden kreeg ze regelmatig kritiek over haar haar. Nu, 24 jaar later, onderzoekt Nelly waar de afkeer van haar kroeshaar vandaan komt. Hoe kan ze haar uiterlijk leren accepteren? Hoe kan ze haar geïnternaliseerde racisme doorbreken?

zaterdag 27 november, 17:00 uur, NPO 3 YouTube en NPO3.nl

Tijdens de Black Lives Matter-protesten in juni 2021 werd Nelly dos Reis opeens geconfronteerd met de gedachte: hoe kan ik hier nou staan als ik eigenlijk mijn eigen roots nog niet eens volledig accepteer? Nelly stijlt, net als veel andere vrouwen met kroeshaar, haar haar met chemische middelen zo lang ze zich kan heugen. Ze weet niet eens hoe haar eigen, natuurlijke haar eruit ziet. Vaak hield ze brandwonden over van het ontkroezen, maar liever dát dan haar eigen haar. Inmiddels is Nelly 34 jaar en wil ze haar zichzelf volledig leren omarmen. In Liever kroes?! Ondergaat ze de transitie naar haar eigen natuurlijke haar en onderzoekt ze waar haar afkeer vandaan komt. 

Welke invloed heeft de samenleving op haar schoonheidsideaal? Waar begon de afwijzing van haar uiterlijk? Hoe kijkt haar eigen familie en gemeenschap hiernaar? En kan ze zich ontdoen van haar diepgewortelde onzekerheden? Liever kroes?! is een persoonlijk en emotioneel portret van een jonge, zwarte vrouw die op zoek gaat naar zelfacceptatie. 

'Het is bizar dat ik het gevoel krijg dat ik me als zwart persoon moet aanpassen aan de witte cultuur. Jezelf zo wit mogelijk proberen op te stellen zodat je in de menigte past; ik denk dat het voor velen herkenbaar is. Ik maak deze film dan ook voor alle niet-witte mensen die worstelen met hun uiterlijk en ik hoop dat het ook mensen bereikt binnen de zwarte gemeenschap die - misschien onbewust - ook dit schoonheidsideaal in stand houden. Ik zie zoveel kleine Nelly’s om mij heen, op zoek naar een voorbeeld. Ik wil een voorbeeld voor hen zijn en laten zien waar onze collectieve worsteling vandaan komt en hoe we die een plek kunnen geven.

Nelly dos Reis

over de makers

Dit is de eerste film van Nelly dos Reis (1986). Ze is geboren en getogen in Rotterdam en heeft Kaapverdiaanse roots. Ze begon als vlogger bij Open Rotterdam en werd genomineerd voor presentatietalent voor de Lokale Media Award 2019. Nelly’s eerst internationale stappen als vlogger waren voor de Europese Unie in Argentinië. Nelly dos Reis werd in 2020 geselecteerd voor het Pitch-traject van VPRO Dorst – het talentontwikkelingsprogramma van de VPRO. 

Documentairemaker en researcher Soraya Pol (1987) co-regisseerde eerder de VPRO documentaireserie 'Stuk' en voor VPRO Tegenlicht de documentaire 'Gewoon gek' waarin zij psychische diversiteit en innovatie van de geestelijke gezondheidszorg onderzoekt. Verder maakte zij voor VPRO Tegenlicht ook 'Post-racistische planeet' waarin zij laat zien hoe we tot een wereld zonder racisme kunnen komen.