Louis Theroux

African Hunting Holiday

Rijke Amerikanen betalen grof geld om een leeuw, luipaard of neushoorn te schieten. Deze 'wilde' dieren worden hiervoor speciaal gefokt. Louis Theroux gaat op onderzoek uit naar deze zeer omstreden hobby.

Louis Theroux richt zijn blik op de plezierjacht: game hunting. In de wereld van rijke Amerikaanse jagers wordt veel geld betaald om een elitair avontuur te beleven: de mogelijkheid om in Afrika te jagen. Leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels, nijlpaarden en zelfs neushoorns worden voor de jacht gefokt en liggen voor het oprapen om te worden neer geschoten door mensen die daar genoeg geld voor over hebben.

Tegenstanders noemen deze jacht wreed en barbaars. Voorstanders zeggen dat niets zich laat vergelijken met de opwinding van een confrontatie met een twee ton wegend boos nijlpaard. Jagen brengt je weer in contact met je meest primitieve ik. Om de ervaring nog uitdagender te maken jagen sommige deelnemers liever met een klein geweer of zelfs met een speer.

Het zal sowieso niemand onberoerd laten om te zien hoe een majestueus en intelligent beest als een olifant tussen de ogen wordt geschoten en neervalt, terwijl de jagers triomfantelijk joelend elkaar de hand schudden. Zelfs professionele jagers die de bezoekende jachtgezelschappen begeleiden hebben hun twijfels over deze nieuwe manier van jagen.

Tijdens de jacht ontmoet Louis een zevenjarig kind, dat op jacht is meegenomen zodat het zijn eigen springbok kan neerschieten. Uiteindelijk staat Louis voor de keuze of hij zelf een beest wil neerschieten of dat hij er toch maar vanaf ziet. Hebben de critici gelijk? Of draagt jagen de essentie met zich mee van wat het betekent om mens te zijn?