vrijdag 3 juli om 21.10 uur op NPO 3

Louis Theroux: Dementia

Alzheimer treft vooral ouderen, maar ook wel eens jonge mensen. Louis wil weten hoe je leven is wanneer je dement bent.

De oudere generatie Amerikanen droomt van een idyllische oude dag. Maar daar komt voor veel ouderen weinig van terecht, omdat ze Alzheimer krijgen of voor iemand zorgen die deze ziekte heeft. En dan zijn er ook jonge mensen die Alzheimer krijgen. Louis wil weten hoe je leven is wanneer je dement bent, en dat levert een ontroerende en soms grappige documentaire op.

Hij gaat naar Phoenix, Arizona, de hoofdstad van gepensioneerd Amerika. En dus ook een hotspot van dementie. Hoe hou je je relatie in stand als je partner of moeder dementeert? Louis wil het van zo dichtbij mogelijk meemaken. Hij begint in een verzorgingshuis, waar bewoonster Janet serieus genomen wordt bij haar melding van een indringster. Als is het volgens het personeel een hallucinatie. Janet zit hier sinds een dag, omdat ze constant verdwaalde en haar leven te onveilig werd, vertelt haar dochter. Voor de rest van haar leven, maar zelf denkt ze dat het maar voor even is. Zoals alle bewoners trouwens. Het personeel laat iedereen graag in zijn eigen waan, om ze niet nog verder te verwarren.

Hoe is het om daar met je demente vrouw samen te leven? Hoe is het als je man er woont, en vergeten is dat jij zijn vrouw bent? Hoe ziet het leven eruit in het laatste stadium van dementie? Louis zit er bovenop. Ook gaat hij op bezoek bij Glenn en Celinda, die in een gewoon huis wonen. De goedlachse Celinda is nog geen vijftig, maar zelfs dat weet ze niet te vertellen. Hun negenjarige dochter ziet vooral de praktische bezwaren van het leven met een demente moeder, maar wordt ook in een zorgende rol gedwongen.