donderdag 10 november, 23.00 uur

Louis Theroux: Law and Disorder in Johannesburg

donderdag 10 november, 23.00 uur

Louis Theroux: Law and Disorder in Johannesburg

Louis Theroux ontdekt de criminaliteit in Johannesburg. Hij gaat gevaarlijke wijken in en spreekt daders en getuigen van geweld op straat.

Louis Theroux: Law and Disorder in Johannesburg
10 november, 23.00 uur op NPO 3. Daarna nog zeven dagen online te zien.

‘Het lijkt me een vrij wetteloze plek hier’. Dat zegt Louis als hij een man vlak naast een schietpartij probeert te interviewen. We zien een agent op mensen aan de overkant van de straat schieten. Als Louis een toekijkende agent hierover bevraagt, reageert hij onverschillig dat ze zich vast hadden verzet. Met veel geweld dwingt de politie ondertussen een aantal mensen hun huis uit. De reden: ze wonen in een gekaapt gebouw. De verhuurder krijgt geen geld meer binnen, omdat alle bewoners de huur aan de huiskapende maffia betalen.

Slachtoffer van het systeem. Of eerder, het gebrek aan een werkend systeem. Dat is wat continu naar voren wanneer je Louis met mensen ziet praten. De gesprekken met deze mensen en de ongelofelijke anekdotes doen je beseffen hoe machteloos je staat in een ongeregelde samenleving als in Johannesburg. Aan de politie lijk je in die wijken helemaal niets te hebben, integendeel. Dan moet je jezelf beschermen en juist dat zorgt weer voor onrust. Louis gaat mee met een privé-politiemacht.

De wijken die Louis bezoekt, komen soms over als een dystopie waarin niemand elkaar kan vertrouwen. Ook de man die de cameraploeg door de wijk begeleidt kijkt alert om zich heen en waarschuwt ze om niet te lang op één plek te blijven staan. Al deze scènes in Law and Disorder in Johannesburg schetsen een indrukwekkend beeld van wat er wel niet mis is in Johannesburg op het gebied van veiligheid, misdaad en de wet.

Dit is het eerste deel van Louis Theroux' Law and Disorder-serie uit 2008. In de volgende aflevering onderzoekt Louis hoe het met de wetteloosheid gesteld is in Philadelphia, daarna bezoekt hij Lagos.

meer over veiligheid in johannesburg