24 november, 22.50 uur op NPO 3

Louis Theroux: Law and Disorder in Lagos

24 november, 22.50 uur op NPO 3

Louis Theroux: Law and Disorder in Lagos

In Lagos, Nigeria, lijkt de samenleving van corruptie aan elkaar te hangen en een en al wetteloosheid te zijn. Maar sommige Nigerianen zijn juist enorm geordend en formeel. Louis Theroux dompelt zich onder in deze diffuse wereld.

Louis Theroux: Law and Disorder in Lagos
24 november om 22.50 uur op NPO 3, daarna zeven dagen online te zien

Na Johannesburg en Philadelphia is nu Lagos aan de beurt in de reeks Law and Disorder van Louis Theroux. Louis volgt in deze documentaire uit 2008 de hoofdstad van Nigeria via twee verschillende kampen. Hij loopt mee met de Area Boys, lokale ‘tough guys’ zoals ze zelf zeggen, die zichzelf een bepaald deel van de stad toe-eigenen. Door middel van agressie en geweld zorgen ze ervoor dat winkeleigenaars hen illegale taks betalen.

Louis neemt ook een kijkje aan de andere kant en loopt mee met de paramilitaire taskforce KAI (Kick Against Indiscipline). Deze organisatie is opgericht om orde te brengen in Lagos. Maar door hun harde aanpak worden ze niet minder gevreesd dan die zware jongens. Zo gaan ze er met Louis op uit om illegaal gebouwde winkels te slopen. In een stad waar regels en wetten een kleine rol spelen, kan van de ene op de andere dag je winkel door een bulldozer met de grond gelijk worden gemaakt. En burgers die protesteren kunnen zonder pardon keihard worden aangepakt.

Het is ingewikkeld om orde te scheppen in zoveel chaos. Dat wordt maar al te duidelijk bij het zien van de Law and Disorder-documentaires van Louis Theroux. Zijn de Area Boys het tuig dat ze lijken of dragen ze, bewust of onbewust, toch iets bij aan een werkend systeem in Lagos?