vrijdag 26 juni om 21.20 uur op NPO 3

Louis Theroux: Medicated Kids

Louis Theroux onderzoekt waarom zo veel Amerikaanse kinderen zo veel medicijnen krijgen. Is er iets mis met ze, of vooral met hun omgeving?

Steeds meer Amerikaanse kinderen krijgen allerlei psychiatrische diagnosen. Maar hoe goed is het onderscheid tussen een bijzondere persoonlijkheid en een echte stoornis eigenlijk te maken? Louis Theroux ging voor zijn docu Medicated Kids uit 2010 naar de psychiatrische kliniek van de Universiteit van Pittsburgh om daar achter te komen.

Hij ontmoet ouders van enkele van de vierduizend kinderen die daar behandeld worden. Sommige hebben het label ADHD, andere OCD (obsessief-compulsieve stoornis, dwangmatige gedachten en -gedrag dus) en weer andere hebben te horen gekregen dat ze bipolair zijn, een stoornis die gepaard gaat met heftige stemmingswisselingen. Zoals een normale kleuter, zeg maar.

Voor veel van deze kinderen betekent de diagnose dat ze dagelijks pillen moeten slikken die ingrijpen op hun hersenen. Louis ontmoet bijvoorbeeld Kaylee, die voor het eerst in maanden probeert de dag door te komen zonder haar dagelijkse dosis Adderall. En de zesjarige Jack, die antidepressiva moet slikken om hem te helpen met zijn dwanggedachten om te gaan. En niet te vergeten Hugh, een jongen van tien met allerlei diagnoses, waaronder het syndroom van Asperger en een bipolaire stoornis.

Twee weken lang bezoekt Louis deze kinderen en hun ouders thuis, en probeert hij erachter te komen hoe moeilijk deze kinderen in de omgang zijn. Hij maakt driftbuien en andere emotionele uitschieters mee, maar het is niet altijd duidelijk of de kinderen nu geestelijk ziek zijn of zich gewoon lastig gedragen – als daar al een helder onderscheid tussen mogelijk is.

ontdek meer: Argos

Kinderen met ADHD zijn druk en dromerig. En het is een aandoening die massaal met medicijnen behandeld wordt. Maar ook volwassenen kunnen druk en dromerig zijn. En de diagnose ADHD krijgen. Alleen, als je op volwassen leeftijd de aandoening met medicijnen wil behandelen, heb je een probleem. Want welk medicijn mag je gebruiken? En kun je die met een gerust hart nemen? Argos zoekt het uit.

Luister hier de aflevering →

Louis probeert te achterhalen in hoeverre de vraag om behandeling, door ouders die duidelijk van hun kinderen houden, gedreven wordt door ongegronde angsten van diezelfde ouders, en in hoeverre er sprake is van echte stoornissen. Hij vraagt zich hardop af of de samenleving zo verslaafd is geraakt aan het voorschrijven van medicijnen dat gedrag dat eens normaal zou worden gevonden, nu aanleiding is geworden voor een diagnose en vervolgens medicatie.

Louis en Hugh

Louis en Hugh