steun vpro

donderdag 25 juni om 21.55 uur op NPO 3

michael jackson

Hoe kom je tot de 'inner circle' van Michael Jackson? Hiervoor lijkt Louis Theroux met zijn vriendelijke maar scherpe interviewtechnieken de geschikte man. Maar zijn documentaire 'Louis & Michael' toont hoe moeilijk het is om de 'king of pop' te benaderen.

Theroux besloot om dan maar zonder Michael Jackson te beginnen, in de hoop dat hij later aan zou sluiten. Toen Michael Jackson in 2003 in het Verenigd Koninkrijk was, zag Louis Theroux zijn kans schoon en probeerde hem te benaderen. Hij ving een glimps op van de popster toen hij voorbij reed in een bus, maar dichterbij kwam hij niet. Hij ging daarom in gesprek met fans, vrienden en familie, waaronder Uri Geller en vader Joe Jackson. In het Verenigd Koninkrijk is Uri Geller de 'onofficiële vertegenwoordiger' van Michael Jackson. Hij doet verwoede pogingen om Louis Theroux te verhinderen de zanger te spreken en dit lukt hem aardig.

weerstand

Theroux besluit vervolgens om Michael Jackson dan maar terug naar de Verenigde Staten te volgen. Hier is de rol van 'vertegenwoordiger' toebedeeld aan 'Majestik Magnificent', volgens hem zelf de persoonlijke goochelaar van Jackson (en ook van Mohammed Ali).

Via Majestik komt Louis Theroux toch nog dicht in de buurt van Michael Jackson: hij gaat in gesprek met Joe Jackson, maar al snel loopt het gesprek spaak. Louis praat met hem over de plastische chirurgie van zijn zoon, over zijn band met hem, en ook: over zijn vermeende homoseksualiteit. Als Theroux hem vraagt of Michael Jackson een vriend of vriendin heeft, worden zowel Joe als Majestik boos. Van Joe mag Louis Theroux niet vragen of zijn zoon een vriend heeft, maar alleen of hij een 'ladywoman' heeft, want: 'wij geloven niet in homo's. We kunnen ze niet uitstaan.'

De documentaire toont hiermee de vreemde wereld rond de zanger; de mensen die hem naast staan, maar misschien toch niet zijn belang behartigen. De zoektocht van Louis Theroux naar contact met Michael Jackson is hiermee een onthullend en fascinerend kijkje achter de schermen.

Uitzending: donderdag 25 juni om 21.55 uur NPO 3.