Louis Theroux: Louis and Michael

Louis and Michael

Louis Theroux: Louis and Michael

Louis and Michael

Hoe dring je door tot de inner circle van Michael Jackson? Hiervoor lijkt Louis Theroux met zijn vriendelijke maar scherpe interviewtechnieken de geschikte man. Zijn documentaire 'Louis & Michael' uit 2003 toont echter vooral zijn worsteling om de in 2009 overleden King of Pop te benaderen.

Toen Michael Jackson in 2003 in het Verenigd Koninkrijk was, zag Louis Theroux zijn kans schoon en probeerde hem te ontmoeten. Hij ving een glimp op van de popster toen hij voorbijreed in een bus, maar dichterbij kwam hij niet. Hij ging daarom in gesprek met fans, vrienden en familie, onder wie Uri Geller en vader Joe Jackson. In het Verenigd Koninkrijk is Uri Geller op dat moment de 'onofficiële vertegenwoordiger' van Michael Jackson. Hij doet verwoede pogingen om Louis Theroux te verhinderen de zanger te spreken en dit lukt hem aardig.

weerstand

Theroux besluit vervolgens om Michael Jackson dan maar terug naar de Verenigde Staten te volgen. Hier is de rol van 'vertegenwoordiger' toebedeeld aan 'Majestik Magnificent', volgens hem zelf de persoonlijke goochelaar van Jackson (en ook van Mohammed Ali).

Via Majestik komt Louis Theroux toch nog dicht in de buurt van Michael Jackson: hij gaat in gesprek met Joe Jackson, maar al snel loopt het gesprek spaak. Louis praat met hem over de plastische chirurgie van zijn zoon, over zijn band met hem, en ook: over zijn vermeende homoseksualiteit. Als Theroux hem vraagt of Michael Jackson een vriend of vriendin heeft, worden zowel Joe als Majestik boos. Van Joe mag Louis Theroux niet vragen of zijn zoon een vriend heeft, maar alleen of hij een 'ladywoman' heeft, want: 'Wij geloven niet in homo's. We kunnen ze niet uitstaan.'

De documentaire toont de vreemde wereld rond de zanger: de mensen die dichtbij hem staan, maar misschien toch niet zijn belang behartigen. De zoektocht van Louis Theroux naar contact met Michael Jackson is een onthullend en fascinerend kijkje achter de schermen.

maandag 25 juni om 23.55 uur op NPO 3

Daarna nog zeven dagen online te bekijken.

advertentie