Louis Theroux

The Most Hated Family in America

Met leuzen als ‘Thank god for dead soldiers’ en ‘God hates fags’ maakt de Amerikaanse familie Phelps zich niet populair. Louis Theroux bezocht de aanhangers van de Westboro Baptist Church in The Most Hated Family in America (2007).

‘Absoluut, I love it!’ is het antwoord op Louis Theroux' vraag ‘Vind je het leuk als mensen worden overreden door een auto?’ Met de redenatie 'als je dood gaat, komt dat omdat je een zonde hebt begaan' haalt de familie Phelps de woede van buurtbewoners en van heel Amerika op de hals. Met hun hatelijke leuzen demonstreren ze in gezinsverband overal in het land en met name bij begrafenissen van Amerikaanse soldaten.

Aan het hoofd van de familie staat de in 2014 overleden Fred Phelps, die niets van Theroux moet hebben. Met de rest van de familie trekt Louis Theroux een maand op. De gemeenschap bestaat uit 71 leden en woont in een huizenblok met aangrenzende achtertuinen. Hij merkt dat achter de aanstootgevende leuzen stiekem vriendelijke mensen schuilgaan. Hoe kan het dat zij zich achter de bizarre haatboodschap van grootvader Phelps scharen?

Vier jaar later keerde Louis Theroux terug naar de Westboro Baptist Church voor de vervolgdocu America's Most Hated Family in Crisis, naar aanleiding van de rechtszaak die tegen de beweging was aangespannen en het vertrek van verschillende jonge leden van de gemeenschap. In 2017 werd bekend dat Megan Phelps, zie foto rechts, van haar geloof is gevallen en de haatkerk heeft verlaten. Lees in dit artikel uit The New Yorker meer over hoe ze hiertoe kwam. 

Louis Theroux: The Most Hated Family in America