Louis Theroux: A Place for Paedophiles

Louis Theroux: A Place for Paedophiles

Louis Theroux: A Place for Paedophiles

Louis Theroux: A Place for Paedophiles

Louis Theroux bezoekt veroordeelde pedofielen. Hoe zien ze zichzelf, en hoe kunnen ze vrijkomen?

→ vrijdag 25 januari om 21.30 uur op NPO 3

De uitzending is daarna nog zeven dagen online te bekijken.

Louis Theroux begeeft zich tussen patiënten en behandelaars in het Coalinga Mental Hospital in Californië, waar meer dan vijfhonderd veroordeelde pedofielen opgesloten zitten. De meeste van hen hebben lange gevangenisstraffen achter de rug, maar worden te gevaarlijk geacht om vrijgelaten te worden. Dus nu zitten ze voor onbepaalde tijd vast. Ze hebben maar twee mogelijkheden: accepteren dat ze nooit vrij zullen komen, of deelnemen aan een heropvoedingsprogramma. Het is onduidelijk of dat hen iets zal opleveren.

De patiënten hebben een lange geschiedenis van seksueel geweld achter de rug en de vraag is of ze door therapie zodanig zullen veranderen dat ze wél vrijgelaten kunnen worden. Louis heeft toestemming gekregen om de patiënten en therapeuten te filmen zodat hij zelf zijn oordeel kan vellen. Helpt de therapie of is het gewoon een manier om mensen die hun straf hebben ondergaan hun leven lang vast te houden?

Terwijl hij tijd met ze doorbrengt, vraagt Louis zich af of hij deze mannen ooit kan geloven, aangezien ze hier zijn vanwege hun voorgeschiedenis van valsheid en bedrog. Op sommige momenten lijkt de openheid van de patiënten oprecht en ontwapenend. Maar af en toe lijkt het woordenspel van de therapie hun ware aard eerder te verbergen dan te onthullen.

James is een van die patiënten. Na zes jaar therapie en een volledige castratie lijkt hij te beseffen wat hij voor vreselijks heeft aangericht. Hij is vastbesloten de samenleving te laten zien dat hij weer te vertrouwen is, en zijn vrijlating wordt aanbevolen door het ziekenhuis.

Tijdens zijn bezoek komt Louis er achter dat van de vele honderden mannen die het ziekenhuis heeft behandeld, er in totaal maar dertien het programma succesvol hebben afgerond. De meeste mannen die hier zitten, weigeren mee te werken, en veel van hen spreken er in bittere termen over. Ze zien het behandelprogramma (dat naast therapie ook tennis, softbal en muziek omvat) als iets dat niet is bedacht om ze te rehabiliteren, maar juist als een manier om ze voor altijd opgesloten te houden, terwijl ze hun straf al hebben uitgezeten.

advertentie