zondag 28 oktober om 20.25 uur op NPO 3

Louis Theroux: Savile Revisited

zondag 28 oktober om 20.25 uur op NPO 3

Louis Theroux: Savile Revisited

Louis Theroux maakte in 2000 een docu over de toentertijd populaire Britse radio- en tv-persoonlijkheid Jimmy Savile. Na Savile's dood in 2011 werd duidelijk dat hij honderden kinderen seksueel had misbruikt. In de opvolger Savile Revisited uit 2016 probeert Theroux te begrijpen waarom hij destijds niet heeft kunnen zien wie hij voor zich had.

Louis Theroux: Savile Revisited
Uitzending: zaterdag 28 oktober om 20.25 uur op NPO 3
Daarna nog zeven dagen hier te zien

Jimmy Savile samen met koningin Elizabeth II; de tv-ster werd in 1990 geridderd

Jimmy Savile samen met koningin Elizabeth II; de tv-ster werd in 1990 geridderd

Je bent altijd welkom om te komen logeren, zegt Louis Theroux tegen de Britse tv- en radioster Jimmy Savile in een van de vele ongemakkelijke archiefbeelden uit Savile Revisited. Een vriend, zo noemde Theroux hem na het maken van zijn documentaire When Louis Met… Jimmy uit 2000. Maar de filmmaker hield ook contact met Savile omdat hij het gevoel had dat de beroemdheid een geheim had – een geheim waar Theroux nog achter wilde komen.

Na zijn dood in 2011 bleek dat Savile honderden kinderen seksueel had misbruikt. Theroux kon wel door de grond zakken: waarom had hij de BBC-coryfee destijds niet weten te ontmaskeren? In de nieuwe docu Savile Revisited onderzoekt hij deze vraag. Hij gaat in gesprek met slachtoffers van Savile en met diens naaste collega’s. Janet Cope, dertig jaar lang Savile’s assistent, blijkt nog altijd niet te geloven dat haar voormalige baas iets misdaan heeft.

Savile Revisited is een aangrijpend (zelf)onderzoek, dat laat zien hoe slinks de machtige Savile te werk ging. Hij wist Louis Theroux om de tuin te leiden zoals hij dat decennialang met heel Groot-Brittannië deed. Tegelijkertijd zei en deed de serieverkrachter voortdurend dingen die naar zijn ware aard hintten, maar die hij liet overkomen als humor of excentriciteit. Theroux kijkt in Savile Revisited eerlijk en openhartig terug, en geeft Savile’s slachtoffers de stem die ze in zijn eerste documentaire misten.

Cherie Wheatcroft, slachtoffer van Jimmy Savile, in gesprek met Louis Theroux

advertentie