vrijdag 7 augustus, 21.15 uur, NPO 3

Transgender Kids

Wat als je dochter van binnen een zoon blijkt, of andersom? Louis Theroux verdiept zich in de wereld van de transgender kinderen.

Een recent onderzoek toonde aan dat transgenders gemiddeld al op vijfjarige leeftijd het gevoel hebben dat hun genderidentiteit niet past bij het lichaam waarin ze geboren zijn. Uit andere cijfers blijkt dat 41 procent van de jonge transgenders een zelfmoordpoging doet. Op zo’n jonge leeftijd je anders voelen dan de rest, je onprettig voelen in je eigen lichaam, onbegrip en vaak vijandige reacties van je omgeving, en het vooruitzicht om de rest van je leven in die situatie te zitten, is voor veel mensen een zware opgave. En daar komt dan de gebruikelijke angst en verwarring van de puberteit nog bij.

Het is gelukkig steeds gebruikelijker dat kinderen met hun ouders op jonge leeftijd terechtkomen in de spreekkamer van gespecialiseerde artsen en psychologen. Documentairemaker Louis Theroux zocht enkele van die gezinnen op in Amerika. De documentaire Transgender Kids is de eerste in een nieuwe reeks van drie. De charmante slungel staat bekend om zijn vermogen om het vertrouwen te winnen van mensen in een gesloten gemeenschap of moeilijke situatie, en dat is ook hier weer gelukt.

Theroux ontmoet een aantal kinderen van verschillende leeftijden die zich niet thuis voelen bij het geslacht waar ze mee geboren zijn. Hij gaat op ‘zogenaamde thee’-visite bij de vijfjarige Camille, die kortgeleden nog Sebastian heette. Op een dag vroeg ze aan haar moeder hoe ze een meisje kon worden, en sindsdien heeft ze voet bij stuk gehouden. Ze gaat nu in een glitterjurk naar school, danst op Lady Gaga en lijkt een gewoon, vrolijk, springerig meisje.

De veertienjarige Nikki heeft het een stuk lastiger. Zij kaartte haar probleem aan toen haar moeder op televisie een programma over transgender kinderen zat te kijken. Inmiddels gebruikt ze vrouwelijke hormonen, heeft ze haar naam officieel laten veranderen en heeft ze zelfs een nieuw geboortebewijs. Haar familie vertelt dat het lastig was om afscheid te nemen van hun zoon en broer, maar ze zien dat Nikki ondanks alles op deze manier gelukkiger is.

Het is inmiddels bewezen dat mensen die op jonge leeftijd door een gendertransitie gaan, als volwassene een stuk gelukkiger zijn dan mensen die het proces op latere leeftijd beginnen. Met steun van hun familie zullen deze kinderen het redden in de toekomst, is ook de conclusie van Theroux.

Louis Theroux: Transgender Kids