De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten de meesten weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? Maandverbond verkende live, via Telegram, de wondere wereld van de cyclus en schuwde daarbij geen taboe. Dzifa Kusenuh was de host en liet zich in haar ontdekkingstocht bijstaan door reporters Lize Korpershoek, Thorn Roos de Vries en Fatima Warsame.

maandverbond gemist?

ga mee op hormoonsafari

Maandverbond speelde zich gedurende 28 dagen, de duur van een gemiddelde cyclus, live af op 28 Telegram-kanalen. Deelnemers konden instappen in het kanaal dat overeenkomt met de dag in hun eigen cyclus. Samen met ervaringsdeskundigen, gynaecologen en andere hormoonexperts namen Dzifa Kusenuh, Lize Korpershoek, Thorn Roos de Vries en Fatima Warsame allerlei hormonale kwesties onder de loep: alles waarvan je gehoopt had dat de biologiedocent er íets langer bij stil had gestaan. 

In de besloten omgeving van hun smartphone ontvingen deelnemers dagelijks video’s, audioberichten of infographics die passen bij het moment waarop ze zich in hun cyclus bevinden. Hierover konden zij met elkaar in gesprek gaan en ervaringen uitwisselen. Waarom praten we niet openlijker over menstrueren? Wat is de relatie tussen seks en hormonen? Wanneer kun je het beste shinen in je cyclus? En hoe voelt menstrueren als je wél een baarmoeder hebt maar geen vrouw bent? De Maandverbond-squad zocht het allemaal uit.

Het doel van deze hormoonsafari: de cyclus normaliseren, het gesprek openen en meer leren over de werking van hormonen op het lichaam. Of je nu aan de pil bent, een andere vorm van anticonceptie gebruikt, een natuurlijke cyclus hebt of helemaal geen cyclus.

Maandverbond is uitgeroepen tot beste digitale mediaproject van Europa op het Prix Europa Festival 2021.

de maandverbond-squad

Dzifa Kusenuh (host)

(zij/haar)

Dzifa is actrice en presentatrice. Ze speelde onder andere in de Telefilm Gelukzoekers en in het kinderprogramma Checkpoint. Dzifa is ook een van de gezichten van Spuiten & Slikken. In het weekend is ze te horen als sidekick in de WieWaWeekend show op 3FM.

Lize Korpershoek (reporter)

(zij/haar)

Lize Korpershoek maakt, illustreert en presenteert video’s (o.a. voor Albert Heijn, LINDA.tv) en haar eigen social kanalen. Ze maakte de veelbesproken VPRO-documentaire Mijn seks is stuk. In 2019 werd ze door The Best Social Awards uitgeroepen tot Beste Instagrammer.

Thorn Roos de Vries (reporter)

(die/diens)

Begon in 2017 met optreden als Drag King, werd lid van het huis van Vineyard als Thorn Vineyard. Genomineerd voor New Upcoming Talent op de Superball 2020. Heeft met diens partner Mandy Woelkens de podcastserie Couplegoals. Speelt in SpangaS: De Campus, en als eerste non-binaire acteur in speelfilm Anne+.

Fatima Warsame (reporter)

(zij/haar)

Is freelance journalist en presentator. Presenteert de maandelijkse online talkshow Late Night Talks. Werkte op uiteenlopende redacties, zoals NOS Stories, FunX en RTL. Daarnaast heeft ze, samen met Barbara Vollebregt, de documentaire Breaking Borders gemaakt. 
 

geen onderwerp is te gek

Dzifa sprak met influencer Linda de Munck over seks hebben als je menstrueert; professor Sarah E. Hill, met expertise in gezondheid en seksuele psychologie vertelde Fatima welk effect hormonale anticonceptie kan hebben op je hersenen; Lize en schrijver Daan Borrel maakten in haar keuken de vier verschillende soorten vaginale afscheiding na; er kwamen speciaal ontworpen hormoon-stickers en een Beyoncé ovulatie-sing-along. Er was een gesprek tussen Thorn en Tijn (@tijnblijftzacht) over menstrueren als je geen vrouw bent. En er was aandacht voor maatschappelijke kwesties, zo voerden scholieren Mai Tram en Rabia actie voor gratis menstruatieproducten op hun school.

Privacy staat hoog in het vaandel: deelnemers werden opgeroepen om binnen Telegram hun telefoonnummer af te schermen en een nickname te gebruiken. 

Maandverbond is een project van VPRO Medialab en werd mede mogelijk gemaakt door NPO Innovatie.

colofon

Regie
Eefje Suijkerbuijk

Presentatie
Dzifa Kusenuh, Lize Korpershoek, Thorn Roos de Vries, Fatima Warsame

Research en redactie
Charissa Promes, Vivienne de Wolff

Online specialist en geestelijk moeder
Marlijn Aarts

Illustratie en animatie
Jikke Lesterhuis

Montage
Naomi Bais

Development Telegram
Yannick Gregoire

Advies gynaecoloog
Dr. Ingrid PinasEindredactie
Annelies Termeer 

Productie
Eritia de Jonghe, Rens Mevissen

Online redactie
Hester Knieriem

Marketing & Communicatie
Eva Reitsma

Stage
Kara Mondelaers