De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten we maar weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? Prijswinnend online programma Maandverbond is terug en verkent vanaf 25 oktober, live via Telegram, de wondere wereld van de cyclus en schuwt daarbij geen taboe. Op 24 oktober trappen hosts Dzifa Kusenuh, Lize Korpershoek, Thorn de Vries, Fatima Warsame en Frank van der Lende deze nieuwe editie af met De ongestelde vragenshow op NPO 3. Aansluitend wordt de documentaire Hormoonrevolutie uitgezonden.

De nieuwe editie van 'Maandverbond' start op 25 oktober 2023.

Waarom praten we niet openlijker over menstrueren? Wat is de relatie tussen seks en hormonen? Wanneer kun je het beste shinen in je cyclus? En hoe voelt menstrueren als je wel een baarmoeder hebt maar geen vrouw bent? Vanaf 25 oktober kan iedereen weer meedoen met de 2023 editie van Maandverbond. De eerste editie van dit innovatieve programma won diverse internationale prijzen. Maandverbond speelt zich gedurende 28 dagen, de duur van een gemiddelde cyclus, live af op 28 Telegram-kanalen.

Nieuw dit jaar is kanaal 00, speciaal voor mannen die nieuwsgierig zijn naar de cyclus. Deelnemers met een baarmoeder kunnen instappen in het kanaal dat overeenkomt met de dag in hun eigen cyclus en ontvangen daar dagelijks content. Host Dzifa Kusenuh neemt samen met reporters Lize Korpershoek, Thorn de Vries, Fatima Warsame en Frank van der Lende allerlei hormonale kwesties onder de loep: alles waarvan je gehoopt had dat je biologiedocent er iets langer bij stil had gestaan.

Dzifa Kusenuh, Lize Korpershoek, Thorn de Vries en Fatima Warsame nemen in Maandverbond allerlei hormonale kwesties onder de loep, dit doen ze samen met ervaringsdeskundigen, gynaecologen en andere hormoonexperts.

De ongestelde vragenshow

Maandverbond wordt op 24 oktober afgetrapt door de vrolijke studioshow De ongestelde vragenshow op NPO 3. Hierin beantwoordt host Dzifa Kusenuh samen met Thorn de Vries, Lize Korpershoek, Fatima Warsame, Frank van der Lende en gynaecoloog Ingrid Pinas en andere (ervarings)deskundigen allerlei ongestelde vragen over de cyclus. 

Hormoonrevolutie

In de aansluitende documentaire Hormoonrevolutie gaat het over wat hormonen eigenlijk doen met ons lichaam. Thorn de Vries onderzoekt de kracht van hormonen aan de hand van de verhalen van Sharan Bala, Max Moszkowicz, Ryan Ramharak en Savannah Wolin, die allemaal een andere hormoonhuishouding hebben dan de gemiddelde mens.

  • Maandverbond: van 25 oktober t/m 21 november, live via Telegram en op npo3.nl
  • De ongestelde vragenshow (20.25 uur) en Hormoonrevolutie (21.10 uur) op 24 oktober op NPO 3

"Ik hoop door mijn deelname dat het gesprek over menstruatie en alles wat erbij komt kijken normaal wordt. Met je vrouwelijke vrienden, collega's enzovoorts. Want dat die cyclus er is weten wij mannen wel, maar wat er precies gebeurt en hoe het je beïnvloedt; geen idee!"

Frank van der Lende

ga mee op hormoonsafari

Maandverbond speelde zich gedurende 28 dagen, de duur van een gemiddelde cyclus, live af op 28 Telegram-kanalen. Deelnemers konden instappen in het kanaal dat overeenkomt met de dag in hun eigen cyclus. Samen met ervaringsdeskundigen, gynaecologen en andere hormoonexperts namen Dzifa Kusenuh, Lize Korpershoek, Thorn de Vries en Fatima Warsame allerlei hormonale kwesties onder de loep: alles waarvan je gehoopt had dat de biologiedocent er íets langer bij stil had gestaan. 

In de besloten omgeving van hun smartphone ontvingen deelnemers dagelijks video’s, audioberichten of infographics die passen bij het moment waarop ze zich in hun cyclus bevinden. Hierover konden zij met elkaar in gesprek gaan en ervaringen uitwisselen. Waarom praten we niet openlijker over menstrueren? Wat is de relatie tussen seks en hormonen? Wanneer kun je het beste shinen in je cyclus? En hoe voelt menstrueren als je wél een baarmoeder hebt maar geen vrouw bent? De Maandverbond-squad zocht het allemaal uit.

Het doel van deze hormoonsafari: de cyclus normaliseren, het gesprek openen en meer leren over de werking van hormonen op het lichaam. Of je nu aan de pil bent, een andere vorm van anticonceptie gebruikt, een natuurlijke cyclus hebt of helemaal geen cyclus.

Maandverbond is uitgeroepen tot beste digitale mediaproject van Europa op het Prix Europa Festival 2021.

de maandverbond-squad

Dzifa Kusenuh (host)

(zij/haar)

Dzifa is actrice en presentatrice. Ze speelde onder andere in de Telefilm Gelukzoekers en in het kinderprogramma Checkpoint. Dzifa is ook een van de gezichten van Spuiten & Slikken. In het weekend is ze te horen als sidekick in de WieWaWeekend show op 3FM.
 

Lize Korpershoek (reporter)

(zij/haar)

Lize Korpershoek maakt, illustreert en presenteert. Zo maakte ze in 2023 de podcast ok, wow! waarin ze met haar gasten films en series uit de 90’s en 00’s met de blik van nu bespreekt. In 2019 maakte ze de veelbesproken VPRO-documentaire Mijn seks is stuk en momenteel werkt ze aan een graphic novel over verlate rouw.

Thorn Roos de Vries (reporter)

(die/diens)

Begon in 2017 met optreden als Drag King, werd lid van het huis van Vineyard als Thorn Vineyard. Genomineerd voor New Upcoming Talent op de Superball 2020. Heeft met diens partner Mandy Woelkens de podcastserie Couplegoals. Speelt in SpangaS: De Campus, en als eerste non-binaire acteur in speelfilm Anne+.

Fatima Warsame (reporter)

(zij/haar)

Is freelance journalist en presentator. Presenteert de maandelijkse online talkshow Late Night Talks. Werkte op uiteenlopende redacties, zoals NOS Stories, FunX en RTL. Daarnaast heeft ze, samen met Barbara Vollebregt, de documentaire Breaking Borders gemaakt. 
 

Frank van der Lende (reporter)

(hij/hem)

Frank van der Lende is presentator bij Radio Veronica. Daarvoor was hij dj bij Radio 3FM, waar hij o.a. het avondprogramma deed, en de middagshow Frank & Eva met Eva Koreman. In 2019 was hij deelnemer aan het tv-programma Expeditie Robinson. Ook zet Frank zich in als ambassadeur voor Oog voor Dementie.

geen onderwerp is te gek

In de vorige editie sprak Dzifa met influencer Linda de Munck over seks hebben als je menstrueert; professor Sarah E. Hill, met expertise in gezondheid en seksuele psychologie vertelde Fatima welk effect hormonale anticonceptie kan hebben op je hersenen; Lize en schrijver Daan Borrel maakten in haar keuken de vier verschillende soorten vaginale afscheiding na; er kwamen speciaal ontworpen hormoon-stickers en een Beyoncé ovulatie-sing-along. Er was een gesprek tussen Thorn en Tijn (@tijnblijftzacht) over menstrueren als je geen vrouw bent. En er was aandacht voor maatschappelijke kwesties, zo voerden scholieren Mai Tram en Rabia actie voor gratis menstruatieproducten op hun school.

Privacy staat hoog in het vaandel: deelnemers werden opgeroepen om binnen Telegram hun telefoonnummer af te schermen en een nickname te gebruiken. 

Maandverbond is een project van VPRO Medialab en werd mede mogelijk gemaakt door NPO Innovatie.

colofon

Regie
Eefje Suijkerbuijk

Presentatie
Dzifa Kusenuh, Lize Korpershoek, Thorn Roos de Vries, Fatima Warsame, Frank van der Lende

Research en redactie
Charissa Promes, Vivienne de Wolff

Online specialist en geestelijk moeder
Marlijn Aarts

Illustratie en animatie
Jikke Lesterhuis

Montage
Naomi Bais

Development Telegram
Yannick Gregoire

Advies gynaecoloog
Dr. Ingrid Pinas



Eindredactie
Annelies Termeer 

Productie
Eritia de Jonghe
Rens Mevissen
Jean-Marc Blommendaal

Online redactie
Hester Knieriem

Marketing & Communicatie
Eva Reitsma
Innes van den Heuvel
Miled Traidia

Stage
Kara Mondelaers
Dino Steenbeek