Ook deze feestdagen staan bij de VPRO traditiegetrouw in het teken van Het marathoninterview. Vanaf 23 december worden op NPO Radio 1 lange, live gesprekken uitgezonden zonder onderbrekingen en met alle ruimte voor nuance, context en verdieping.

Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft voor onder meer Vrij NederlandHet Financieele DagbladNRC HandelsbladHet Parool en De Morgen. In 2016 was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar roman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. Het grote publiek bereikte ze echter het afgelopen jaar waarin haar boek ’t Hooge Nest meer dan 50.000 lezers vond.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in 't Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van 't Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland. Laat dit huis nu net de huidige woning zijn van Van Iperen. De door haar beschreven gebeurtenissen van wat zich op deze plek afspeelde gaat over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Pieter van der Wielen presenteert sinds 2014 Nooit Meer Slapen, VPRO’s culturele late night-programma op NPO Radio 1. Hij studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en presenteerde eerder programma’s als Labyrint en het wetenschapsprogramma Hoe?Zo!

luister de aflevering | via Stitcher | via iTunes | via Spotify

Wat kan één mens betekenen in de strijd tegen klimaatverandering? Heel veel, zo bewijst Roger Cox (1967). Wereldwijd staat hij bekend als de klimaatadvocaat. Een reputatie die hij verwierf toen hij namens Urgenda in 2015 de Nederlandse staat voor het gerecht daagde, om de overheid te dwingen tot beter klimaatbeleid. De rechtszaak was de eerste in zijn soort, en werd door velen kansloos geacht. Maar de rechter gaf Urgenda gelijk. Inmiddels wordt de Urgenda-zaak in aanklachten overal ter wereld aangehaald om overheden tot meer klimaatactie te dwingen. Cox werd bij een aantal van die zaken ingeroepen voor advies. Dit jaar heeft Roger Cox namens Milieudefensie een nieuwe klimaatzaak aangespannen, ditmaal tegen Shell. In 2020 verwacht hij de olie- en gasgigant in de rechtszaal te treffen. Of ook deze keer David Goliath zal weten te verslaan – niemand durft het meer te voorspellen.

Julie Blussé werkt voor de VPRO als redacteur en presentator van het radioprogramma OVT. Ze maakte eerder de podcast Tijdgeest, over vreemde ideeën uit het verleden. Ze zal met Roger Cox praten over waarom hij gelooft dat het recht een energierevolutie kan ontketenen, of hij zichzelf als klimaatactivist ziet, en hoe hoopvol hij is over onze toekomst op een steeds warmere aarde.

luister de aflevering | via Stitcher | via iTunes | via Spotify

Amper een jaar nadat Femke Halsema (1966) in haar memoires schreef dat haar vertrek uit de Tweede Kamer een definitief einde aan haar politieke carrière was, kreeg ze de burgemeestersketting omgehangen van de meest ingewikkelde stad van Nederland: Amsterdam. Ruim een jaar is ze inmiddels de eerste burgermoeder van de hoofdstad, en in de eerste twaalf maanden gebeurde er al minstens zoveel als in die twaalf jaar dat ze in de Kamer zat. En dat terwijl die jaren als Kamerlid toch ook niet bepaald onopgemerkt voorbij gingen.

Midden in de crisis na de moord op Theo van Gogh werd Halsema naar voren geschoven als leider van een nieuwe generatie GroenLinks. Ze toonde zich een fel debater, een vrouw met principes die evenveel bewondering als vijanden oogstte. Nu ziet ze zichzelf in een compleet nieuwe rol, boven de partijen in een zeer gepolitiseerde stad. Een stad die overvol is, door woningnood en een tsunami aan toeristen. Waar zware criminaliteit leidt tot liquidaties en vergismoorden. Maar ook: een creatieve, culturele, bruisende stad, met mensen die vooruit willen. 

Atze de Vrieze werkt sinds 2006 bij de VPRO, onder meer bij muziekredactie 3voor12 en cultuurprogramma Nooit Meer Slapen. Eerder ontving hij in het marathoninterview hoogleraar neerlandistiek Geert Buelens en columnist Arthur van Amerongen. 'Het marathoninterview heeft een lange traditie van politieke kopstukken. Zo’n beetje alle belangrijke mensen die Femke Halsema in haar carrière naast of tegenover zich zag schoven al eens aan, van Ayaan Hirsi Ali tot Hans Dijkstal, van Alexander Pechtold tot Ella Vogelaar. Nu haar loopbaan in een compleet nieuwe complexe dynamiek terecht gekomen is mag zij zelf niet ontbreken.'

luister de aflevering | via Stitcher | via iTunes | via Spotify