Een wat terughoudende vakantieperiode voor de boeg? Niet getreurd. De VPRO verzorgt deze zomer, net als in de decembermaand, de marathoninterviews. Vanaf 4 juli worden op NPO Radio 1 lange, live gesprekken uitgezonden, met alle ruimte voor nuance, context en verdieping. Vier intensieve interviews over wetenschap, politiek, literatuur, biologie en het leven zelf anno 2020.

Boris Ottokar Dittrich (Utrecht, 1955) is politicus, mensenrechtenactivist en schrijver. Hij was advocaat in Amsterdam, rechter in Alkmaar en jarenlang Tweede Kamerlid en later fractievoorzitter van D66. Vanaf 2007 werkte hij voor Human Rights Watch vanuit New York en Berlijn, waar hij zich onder meer inzette voor de rechten van lhbt'ers. Een jaar geleden keerde hij, ook tot zijn eigen verrassing, terug in de Nederlandse politiek als lid van de Eerste Kamer.

Naast senator is Dittrich auteur van thrillers en sinds kort ook van een roman. Zijn boek W.O.L.F. (2016) werd verkozen tot beste Nederlandstalige thriller van het jaar in de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland. Dit voorjaar verscheen Terug naar Tarvod, over de onvoorspelbaarheid van een ontluikende liefde. Hierin schetst Dittrich onder meer een beeld van het leven in een kibboets in het Israël van de jaren zeventig. Onlangs mengde hij zich ook in het huidige racismedebat. Voor de cynici onder ons citeerde hij daarbij Nelson Mandela: ‘Het lijkt onmogelijk, totdat het gedaan is.’

Sophie Derkzen is journalist en presentator met een fascinatie voor internationale politiek en cultuur. Op NPO Radio 1 presenteert ze voor de VPRO Bureau Buitenland. Ze maakte de podcast Radio Merkel en schreef voor De Correspondent over Duitsland. Eerder werkte ze als (politiek) redacteur bij Vrij Nederland, als gastredacteur voor de Duitse krant Die Zeit en op de politieke afdeling van de Nederlandse Ambassade in Berlijn. Derkzen is geïntrigeerd door Dittrichs veelkleurige levensloop: hij trok door de wereld om zijn stem te verheffen voor wie in de verdrukking kwam en de positie van lhbt'ers te verdedigen, maar keerde uiteindelijk terug in Den Haag. Hoe beziet hij vanuit de chambre de réflexion het huidige debat, waarin minderheden hun plek opeisen? En waar komt zijn eigen engagement nu precies vandaan?

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) studeerde na het Gymnasium af als letterkundige. Ze woont momenteel in Amsterdam en heeft romans, verhalen en essays gepubliceerd.

Het autobiografische boek Het gym werd door pers en publiek juichend ontvangen. Ook De man van veel, waarmee ze het leven van Anton de Kom uit de vergetelheid haalde, kon rekenen op lovende kritieken. De totstandkoming van Tenzij de vader, een intiem portret van haar vader en haarzelf was basis voor De jacht op mijn vader, een documentaire van regisseur Gulsah Dogan die genomineerd werd voor een Gouden Kalf.

Amatmoekrim hoopt te promoveren op een biografie van schrijver en journalist Anil Ramdas (1958-2012). Daarnaast is ze betrokken bij De Correspondent als Correspondent Verzwegen Geschiedenis. Verder werkt ze aan een omvangrijk boek getiteld Suriname. Een geschiedenis., dat ze niet alleen zal baseren op zeldzaam archiefmateriaal, maar vooral ook op honderden interviews die ze zal afnemen met Surinamers uit alle lagen van de bevolking.

Lotje IJzermans is programmamaker radio en TV bij de VPRO. Op radio was zij tevens eindredacteur van de Avonden en Nooit Meer Slapen, een programma dat zij ook oprichtte. Op TV deed zij recentelijk eindredactie van o.a. De Kracht van de Kringloopwinkel. Lotje IJzermans spreekt Amatmoekrim over o.a. verzwegen geschiedenissen. 'Juist nu moeten we praten over het koloniale verleden en ruimte te bieden aan de andere kant van het verhaal van onze geschiedenisboeken.'

Floortje Smit in gesprek met bioloog Midas Dekkers

zaterdag 18 juli, NPO Radio 1, 20.00 – 23.00 uur

luister nu online

Midas (eigenlijk Wandert) Dekkers (Haarlem, 1946) groeide op in Amsterdam, waar hij biologie studeerde. Als student begon hij te schrijven en al gauw publiceerde hij stukjes over dieren in onder andere NRC Handelsblad en de Volkskrant. Voor zijn jeugdboeken heeft hij onder meer drie Zilveren Griffels en een Vlag en Wimpel ontvangen. In 1985 schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk: Houden beren echt van honing?.

Dekkers munt uit in een niet zelden verfrissende manier van dwars denken. Zo ontkracht hij in zijn boek Lichamelijke Oefening de stelling dat lichaamsbeweging en sport gezond zijn voor de mens. Naast schrijver is Dekkers een radio- en televisieman. Sinds 1980 was Dekkers jarenlang columnist bij het VARA-programma Vroege Vogels en VARA TV Magazine. Behalve zijn columns maakte Dekkers ook kinderprogramma’s als Max Laadvermogen en Pootjes en voor volwassenen programma’s als Nieuwslicht, Midas en Het ei van Midas.

Over de corona-crisis oordeelde hij recent dat die voorkomen had kunnen worden: ‘Iedereen die in de biologieles heeft opgelet, kon deze wereldwijde epidemie zien aankomen. In de jaren '60 werd er al voor gewaarschuwd dat een ongeremde bevolkingsgroei tot pandemieën van deze omvang zou leiden. Maar van een bevolkingspolitiek is het nooit gekomen. Integendeel: nog steeds word je gefeliciteerd als je met een baby aan de overbevolking bijdraagt, terwijl een kind krijgen in feite véél asocialer is dan geen anderhalve meter afstand houden.’

Floortje Smit is journalist, historicus en presentator, gespecialiseerd in kunst en cultuur. Voor de Volkskrant werkt ze als filmjournalist en heeft ze een column waarin ze de beeldcultuur analyseert. Al tien jaar is ze met regelmaat te horen op NPO Radio 1. Eerder werkte ze voor Nooit Meer Slapen en als presentator van het HUMAN-programma Brainwash - in de zomer op NPO Radio 1 en daarbuiten als podcast - voert ze lange gesprekken met denkers uit verschillende disciplines over hun leven en werk, aan de hand van muziek. Met Midas Dekkers wil ze onder meer praten over corona en de manier waarop dat de maatschappij veranderde: wat vindt de zoon van kroegeigenaren en bioloog die een boek schreef over Thigmofilie, het verlangen naar geborgenheid, bijvoorbeeld van de anderhalve metersamenleving?   

Liesbeth Staats in gesprek met Ineke Sluiter

zaterdag 25 juli, NPO Radio 1, 20.00 – 23.00 uur

luister nu online

Sinds maandag 1 juni, Tweede Pinksterdag, is Ineke Sluiter de nieuwe president van de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, een exclusief genootschap van top-wetenschappers dat de stem en het geweten van de wetenschap in Nederland wil zijn.

Ineke Sluiter noemt het presidentschap van de KNAW in tijden van het coronavirus een extra verantwoordelijkheid. Een groot ongeduldig publiek kijkt nu over de schouders van de wetenschap mee, in de hoop op een snel gevonden, werkzaam vaccin. Als hoogleraar Grieks houdt ze van de dwarsverbanden die te leggen zijn tussen thema’s en gebruiken uit de klassieke oudheid en onze samenleving anno 2020. Met andere woorden, ons dagelijks leven is in alles verbonden met wetenschap, en de wetenschap kan ook van dienst zijn bij zaken die daar op het eerste gezicht helemaal niets mee te maken lijken te hebben.

Liesbeth Staats is journalist en presentator. Voor de VPRO presenteert ze het late night interviewprogramma Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 op vrijdag, en zaterdag op dezelfde zender De wending. Ze werkte eerder voor o.a. het actualiteitenprogramma Brandpunt voor de KRONCRV en werkt momenteel aan een televisieserie over vrouwen en werk voor NPO 3.