Het Marathoninterview: Boris Dittrich

Boris Dittrich

Boris Ottokar Dittrich (Utrecht, 1955) is politicus, mensenrechtenactivist en schrijver. Hij was advocaat in Amsterdam, rechter in Alkmaar en jarenlang Tweede Kamerlid en later fractievoorzitter van D66.

Sophie Derkzen in gesprek met Boris Dittrich

Vanaf 2007 werkte hij voor Human Rights Watch vanuit New York en Berlijn, waar hij zich onder meer inzette voor de rechten van lhbt'ers. Een jaar geleden keerde hij, ook tot zijn eigen verrassing, terug in de Nederlandse politiek als lid van de Eerste Kamer.

Naast senator is Dittrich auteur van thrillers en sinds kort ook van een roman. Zijn boek W.O.L.F. (2016) werd verkozen tot beste Nederlandstalige thriller van het jaar in de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland. Dit voorjaar verscheen Terug naar Tarvod, over de onvoorspelbaarheid van een ontluikende liefde. Hierin schetst Dittrich onder meer een beeld van het leven in een kibboets in het Israël van de jaren zeventig. Onlangs mengde hij zich ook in het huidige racismedebat. Voor de cynici onder ons citeerde hij daarbij Nelson Mandela: ‘Het lijkt onmogelijk, totdat het gedaan is.’

Sophie Derkzen is journalist en presentator met een fascinatie voor internationale politiek en cultuur. Op NPO Radio 1 presenteert ze voor de VPRO Bureau Buitenland. Ze maakte de podcast Radio Merkel en schreef voor De Correspondent over Duitsland. Eerder werkte ze als (politiek) redacteur bij Vrij Nederland, als gastredacteur voor de Duitse krant Die Zeit en op de politieke afdeling van de Nederlandse Ambassade in Berlijn. Derkzen is geïntrigeerd door Dittrichs veelkleurige levensloop: hij trok door de wereld om zijn stem te verheffen voor wie in de verdrukking kwam en de positie van lhbt'ers te verdedigen, maar keerde uiteindelijk terug in Den Haag. Hoe beziet hij vanuit de chambre de réflexion het huidige debat, waarin minderheden hun plek opeisen? En waar komt zijn eigen engagement nu precies vandaan?