Roxane van Iperen

Roxane van Iperen

Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft voor onder meer Vrij Nederland, Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool en De Morgen. In 2016 was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar roman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. Het grote publiek bereikte ze echter het afgelopen jaar waarin haar boek ’t Hooge Nest meer dan 50.000 lezers vond.

Pieter van der Wielen in gesprek met jurist/schrijfster Roxane van Iperen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in 't Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van 't Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland. Laat dit huis nu net de huidige woning zijn van Van Iperen.

De door haar beschreven gebeurtenissen van wat zich op deze plek afspeelde gaat over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Pieter van der Wielen presenteert sinds 2014 Nooit Meer Slapen, VPRO’s culturele late night-programma op NPO Radio 1. Hij studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en presenteerde eerder programma’s als Labyrint en het wetenschapsprogramma Hoe?Zo!