zaterdag 1 januari, 20.00-23.00 uur, NPO Radio 1

Jesse Klaver

Jesse Feras Klaver (Roosendaal, 1986) is politiek leider van GroenLinks.

Jesse Klaver werd geboren als zoon van een Nederlands-Indische moeder en een Marokkaanse vader. Zijn grootouders -van Indische komaf - speelden een grote rol bij zijn opvoeding. Al jong is Jesse gefascineerd door de politiek.

Een stormachtige carrière volgt. Eerst wordt hij voorzitter van Dwars, de politieke jongerentak van GroenLinks, in 2010 lid van de Tweede Kamer en vijf jaar later politiek leider. In 2017 boekt hij een ongekende zege voor zijn partij (14 zetels). In 2021 leidt hij een forse verkiezingsnederlaag en in de formatie dit jaar gaat het helemaal mis. Een beginnende samenwerking op links met de PvdA is voor Klaver het enige lichtpuntje.

Hij heeft ambities voor een rechtvaardiger en schonere wereld, wil graag breder kijken dan de vierkante kilometer in Den Haag. Maar hoe lang is de man die ooit gold als het wonderkind van links nog gegund?

Leonard Ornstein (Amsterdam, 1955) is politiek journalist en werkte onder meer voor Vrij Nederland en Buitenhof. Hij is regelmatig `Spraakmaker’ op Radio 1 en in 2022 hoopt hij te promoveren op een biografie van Pim Fortuyn.