Kees van Kooten en Wim de Bie

Kees van Kooten en Wim de Bie

Al op de middelbare school richtte Wim de Bie met Kees van Kooten een cabaretgroep op, een samenwerking die ook tot lang na de middelbare school bleef bestaan.

Arend Jan Heerma van Voss

Sinds 1963 werkten Van Kooten & De Bie samen aan het VARA-radioprogramma De Uitlaat. Vanaf 1965 werd het duo populair, mede door hun televisiedebuut als het Haagse biljartersduo. Van 1968 tot 1972 waren ze te zien in het satirische programma Hadimassa.

In 1972 maakten Van Kooten en De Bie de overstap naar VPRO en richtten ze het Simplistisch Verbond op, om wekelijks de actualiteiten op de hak te nemen. Hiervoor werden zij in 1974 en 1977 bekroond met de Nipkow-schijf en in 1985 met de Ere-Nipkowschijf.

Van 1973 tot 1986 maakten Van Kooten en De Bie elk jaar de Bescheurkalender. Na vele Bescheurkalenders verscheen in 1987 Het Groot Bescheurboek, een verzameling van het beste werk uit veertien jaar Bescheurkalender.

Wim de Bie en Kees van Kooten waren wekelijks op televisie te zien in programma's als Het Simplistisch Verbond, Keek op de week en De Deksel van de Desk.

Na samen meer dan vierhonderd verschillende typetjes te hebben gespeeld, besloot Kees van Kooten in 1998 met alle televisie-optredens te stoppen. Wim de Bie bleef echter wel op televisie met programma’s als De Bunker en Nachtcrème.

Daarna maakt Wim de Bie geen televisieprogramma's meer, maar heeft hij bij VPRO zijn eigen website waar hij dagelijks zijn commentaar geeft op het nieuws.