Metropolis

hygiëne

Persoonlijke hygiëne. Wist je dat behalve zeep ook houtskool, rivierwater en bosjes takken heel geschikt zijn om jezelf mee schoon te houden? We beginnen schoon en fris met een rondje persoonlijke hygiëne in de wereld. Hoe houden mensen zichzelf fris? En welke lichaamsdelen krijgen de meeste aandacht op verschillende plekken op aarde?

Om in een moskee te kunnen bidden moet je schoon zijn. De badhuizen, of hammams, zitten daarom diep in de Turkse cultuur geworteld. Bij de Sefa hammam in Istanbul combineren ze schoonheid met een hoop vrolijkheid, zo wordt je tijdens je scrubbeurt toegezongen door de wasdames.

Veel Amerikanen laten hun pasgeboren zoontjes besnijden. Niet uit religieuze overwegingen, maar omdat het hygiënischer zou zijn. Anti-besnijdenis activist David vindt echter dat het een persoonlijke keuze moet zijn en hij draagt deze boodschap regelmatig uit op de Californische stranden

Even goed je voeten laten schrapen is lekkerder dan een goeie maaltijd in Amsterdam. Althans, dat zeggen ze in de voeten-schraap-winkel in China van Master Su. Hij snijdt en schraapt al 64 jaar eelt, schimmeltjes en rare pukkeltjes van andermans tenen, en dat niet zonder plezier.

Het lijkt wel alsof de vieze klusjes altijd door immigranten worden gedaan. Zo ook in Burkina Faso waar Amadou uit buurland Niger de nagels van de Burkinabé wast en knipt. Hij doet dit werk al tien jaar en verdient ongeveer drie euro per dag waarmee hij zijn familie thuis moet onderhouden.

Voor veel Bulgaren is een eigen bad nog steeds een luxe. Daarom gaan ze volgens de oude Romeinse traditie naar het badhuis om hun lichaam en geest te reinigen. 'Badman' Ranga bewerkt daar zo'n 12 uur per dag de lichamen van zijn klanten van top tot teen met zeep.

Wassen, tandenpoetsen, poepen en plassen... In Jakarta, Indonesië gebeurt het allemaal op één plek: in de Ciliwung rivier. Omdat niet iedereen toegang heeft tot een badkamer, hebben de mensen die langs de rivier wonen zelf vlotten gebouwd. Als er een drol voorbij drijft? Gewoon even geen water scheppen!

Wie denkt dat hygiëne niet bestaat op een vuilnisbelt, heeft het goed mis. De Braziliaanse Elaine vindt het erg belangrijk om schoon te blijven en wast zich het liefst zo vaak mogelijk. En het blijft niet alleen bij zeep, want lotions, zalfjes, nagellak, mooie kleren en een bloem in je haar zijn net zo belangrijk.

Op het Keniaanse platteland hebben ze geen behoefte aan een tandenborstel. In de ochtend zoek je daar gewoon een geschikt takje waarmee je je gebied verzorgt. Een groep Kenianen met een stralende witte lach laten onze correspondent zien hoe het werkt.