Wereld vol wensouders

Ieder jaar zetten we met z’n allen zo’n 135 miljoen baby’s op aarde. We lijken er maar geen genoeg van te krijgen, kinderen maken. Vlak voordat het wereldwijde bevolkingscijfer de 8 miljard aantikt, vraagt Metropolis zich af: waarom willen we eigenlijk al die baby’s?

In Israël weten ze wel waarom ze al die kinderen willen. Etiya wil zoveel mogelijk baby’s op de wereld zetten om het joodse volk zo groot mogelijk te maken. “Er is geen andere manier om het verlies van het joodse volk goed te maken, dan zoveel mogelijk kinderen te baren,” aldus deze orthodox-joodse moeder van tien. Daar kunnen Nederlandse vrouwen niet aan tippen met hun gemiddelde van 1,67 kind per vrouw.

Voor homoseksuele wensvaders ligt het anders. Bas en Dennis uit Zoetermeer willen dolgraag een kindje samen, maar moeten daarvoor eerst op zoek naar een leuke toekomstige moeder voor hun kroost. Ze beginnen hun zoektocht met een speeddate.

Er zijn ook wensouders die kiezen voor outsourcing ​om die felbegeerde baby in hun armen te krijgen. Afshana uit India is commercieel draagmoeder en acht maanden zwanger van een Amerikaanse tweeling. Als ze bevalt, krijgt ze 4500 euro voor de eerste baby en nog eens 1000 euro voor de tweede. De Amerikaanse adoptieouders betalen maar liefst 15.000 euro aan het draagmoederhuis van Dr. Patel waar ze is ondergebracht, maar dat is nog altijd vijf keer goedkoper dan een baby van een officiële draagmoeder in Amerika.

Metropolis over de kinderwens. Op donderdag 2 oktober om 21.50 uur op NPO 3.