Get your motor running

Of je nu scheurend over het asfalt de vrijheid tegemoet rijdt of op een saaie maandagmorgen handig tussen de forenzenfiles door laveert, de motor is voor iedere berijder een symbool voor vrijheid. Wereldwijd wanen veel van die vrijgevochten motormuizen zich een beetje buiten de samenleving, maar is het motorleven wel zo romantisch?

Donderdag 25 september om 21.50 uur op NPO 3.

“Mensen denken dat motorrijders criminelen zijn, maar wij hebben gewone banen”, lacht Tigran uit Armenië. In de hoofdstad Yerevan vind je niet veel motorrijders en dat maakt Tigran en zijn mede-motorrijders des te meer vreemde eenden in de bijt. “We willen niet uniek zijn of opvallen. We willen gewoon dat meer mensen motor gaan rijden”, legt hij uit.

De motorrijders die correspondent Madis in Estland bezoekt willen ook helemaal geen ‘ding’ maken van het bezit van hun tweewieler. De noeste vissersvrouwen van het eilandje Kihnu (minder dan 500 inwoners) staan bekend om hun ouderwetse motoren met zijspan, waarop ze in kleurige rokken rondscheuren. Maar ze zijn het zat neergezet te worden als vrouwen die “de hele dag alleen maar doelloos rondrijden”, legt Marge uit, de enige gemotoriseerde vrouw die correspondent Madis voor de camera kon krijgen. “Iedereen die het zich kan veroorloven koopt een auto. Een motor is vervelend. In de zomer is het fijn, maar in de winter is die wind niet prettig”.

Angga in Indonesië is wel een uitgesproken, trotse rijder. Hij rijdt uitsluitend op Vespa’s die hij zelf met oud ijzer verbouwt tot rare bakbeesten, evenals de andere leden van zijn motorclub Sakral. “Als ik ga toeren is dat niet alleen om te rijden, maar ook om van het leven te proeven en vrienden te maken.” Een echte freerider dus, net als zijn vrouw Ani en hun baby Marleyna, die allebei goed ingepakt achterop mee de nacht in rijden naar een festival. Toch wel lekker, zo’n scheurijzer.

Metropolis over motoren. Op donderdag 25 september om 21.50 uur op NPO 3.