In de reisserie Moja Polska! (Mijn Polen) neemt de Pools-Nederlandse journalist Dore van Duivenbode de kijker in vijf afleveringen mee door Polen, een land in tweestrijd.

lees & luister meer: verhalen van Poolse Nederlanders

 • Polen is ongekend

  'Waarom doen we nooit iets over Polen?' dacht regisseur Britta Hosman regelmatig toen ze nog bij Tegenlicht werkte: 'We weten dat een kwartmiljoen Polen hier werkt, in onze kassen en huizen. Maar we kennen ze niet, laat staan wat zich in hun thuisland afspeelt. Ik ben vaker in Polen geweest, maar wist niet dat het land zó katholiek was en de kerk zó’n invloed heeft. Het bezoek aan de burgemeester en zijn familie in Oost-Polen was een eyeopener. "Geloven is rechts," zegt die man, en zijn kinderen waren nog rechtser dan hij.'

  Lees een interview met de regisseur en presentatrice

  luisteren: Langs de oevers van de Wisla

 • VPRO Reisseries

  Persoonlijke zoektochten staan wel vaker aan de basis van een reisserie. Neem bijvoorbeeld Het Duitsland van mijn moeder, waarin Britta Hosman de familiegeschiedenis van haar moeder nareist, en daarmee die van heel naoorlogs Duitsland. Of Op zoek naar Frankrijk, waarin de Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn het land onderzoekt dat hij thuis noemt. 

  Ontdek meer reisseries van de VPRO

  Moja Polska! in de media