Een coryfee en een aanstormend talent praten over hun vak of kunst. Aflevering 4: dichters Anna Enquist (75) en Gershwin Bonevacia (27).

'Je moet niet denken dat je gevoelens van verdriet en rouw ongedaan kan maken door ze te benoemen. Denk maar niet dat het helpt. Ik kan erin opgaan als er iets is gelukt in een gedicht, maar daarna moet je toch het echte leven weer in.’

Anna Enquist groeide op in Amsterdam. Zij studeerde piano aan het Haags conservatorium en psychoanalyse in Amsterdam. Ze is dichter, schrijfster en essayist. Haar eerste dichtbundel, Soldatenliederen (1991) is bekroond met de C. Buddingh’-prijs. Ook voor Jachtscènes (1993) won Enquist een prijs. In juni 2020 verscheen haar negende bundel, Berichten van het front. Over ‘het losmaken van de dochter in ons. Het ontbrekende kind gezocht in de onderwereld, het hooggebergte, de omringende natuur en de jacht van het spel.’ Enquist was twee jaar Stadsdichter van Amsterdam; dichtregels van haar hand staan op zitbankjes boven de Noord-Zuidlijn. De stadsgedichten zijn verzameld in Hoor de stad (2015).

Lees hier het hele interview ⇒

'Mijn naam, Bonevacia, is de achternaam van een Italiaanse slavendrijver. Door mijn achtergrond is er in mijn poëzie veel ruimte voor historisch perspectief. En als filosoof ben ik altijd op zoek naar de wortels van ideeën en van gedrag.'

Gershwin Bonevacia studeerde filosofie in Amsterdam. Hij debuteerde met de bundel Alles op de fiets (2019). In september verschijnt Toen ik klein was, was ik niet bang. Bonevacia is de oprichter van Poetry Night Amsterdam, een platform voor jonge dichters. Behalve poëzie schrijft hij ook theaterstukken. Voor De Nationale Opera schreef hij het libretto voor een kinderopera; momenteel werkt hij aan een tweede libretto in opdracht van hetzelfde gezelschap. Sinds maart 2019 is Bonevacia de nieuwe Stadsdichter van Amsterdam. Hij nam het stokje over van K. Schippers. Bonevacia was een van de dichters in Dichter aan de lijn, een rubriek in Mondo waarin dichters tijdens de lockdown willekeurige mensen opbellen en een gedicht voordragen.

Lees hier het hele interview ⇒