Mondo boekenclub - De luiaards in de vruchtbare vallei

Sluit je aan bij onze boekenclub, waar we de komende tijd klassiekers uit de wereldliteratuur gaan lezen. Boeken, die je gelezen moet hebben, maar waar je nooit de tijd voor had. We begonnen met 'De Pest' van Camus. In de maand juni leidt Abdelkader Benali ons door 'De luiaards in de vruchtbare vallei' van Albert Cossery.

Hoe werkt het?

1. Bemachtig een exemplaar van het boek. 
2. Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Voor de liefhebber is er ook een speciale Facebookgroep.
3. Begin met lezen! 

Gedurende de maand juni lezen we De luiaards in de vruchtbare vallei van Albert Cossery met boekenclubhost Abdelkader Benali.

Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Ighazzazen (Marokko). Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. Benali schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. 

over het boek

De luiaards in de vruchtbare vallei

Cossery's personages beheersen in hoge mate de kunst van het nietsdoen en slaan het schouwtoneel van het dagelijks leven geamuseerd en afstandelijk gade. De slaap is een staat van genade, verder is er nutteloos bedrijf, nietsontziende wreedheid en hartverscheurende domheid. Wie verstandig is zal zich aan het gewoel onttrekken en zich onderdompelen in weldadige rust. In De luiaards in de vruchtbare vallei heeft Rafiek dat het best door, zijn nietsdoen is een bewuste keuze. 'De menselijke domheid was onmetelijk. Waarom maakten ze zich toch zo druk, eeuwig prikkelbaar en ontevreden, terwijl de enige waarheid juist gelegen was in een onverschillige, passieve houding? Het was toch zo eenvoudig. Dat kon de eerste de beste bedelaar nog begrijpen!'

Albert Cossery

Albert Cossery (1913-2008) is een Franse auteur van Egyptische nationaliteit. In 1945 verhuist hij naar Parijs waar hij o.a. bevriend raakt met Albert Camus. Hij schrijft in het Frans, maar hij heeft zichzelf altijd nadrukkelijk beschouwd als een Egyptisch schrijver. Hij deelt in zijn werk zijn zicht op de wereld in een humoristische en uitdagende schrijfstijl, die hand in hand gaat met kritiek op de samenleving. De luiaards in de vruchtbare vallei is volgens critici Cossery's beste werk.

leesopdrachten van Abdelkader

1

Langzaam zink je weg in de lethargie van het boek. De broers zijn niet vooruit te branden. Ze willen niet werken. Toch gaat er iets heel aantrekkelijks uit van dit leven. Je krijgt er zin in.

Hoe verklaar je dat?

2

Alle broers zijn lui, maar een van de broers lijkt politiek gemotiveerd. Dat is Rafiek. Luiheid is voor hem verzet tegen de moderne samenleving met zijn overspannen vooruitgangsgedachte. Waar bestaat die kritiek uit? En deel je die kritiek?

3

Vrouwen spelen een belangrijke rol in dit boek, maar de vraag is of het echte karakters zijn. De genoemde vrouwen zijn bijna allemaal prostituees die het leven van deze jongens bedreigen. Stoort dit beeld je dat de vrouw oproept of zie je iets anders? Vertegenwoordigen ze een bepaalde symboliek?

4

Cossery lijkt bijna samen te vallen met zijn personages. Hij heeft zijn leven lang, op het schrijven na, niet veel meer gedaan. Hij woonde in een hotel in Parijs waar voor hem gezorgd werd. Hij was goed bevriend met Albert Camus. Hij kwam oorspronkelijk uit Egypte en zag de overgang van plattelandssamenleving naar geïndustrialiseerde samenleving. Is Cossery een nostalgicus of heeft hij daadwerkelijk een punt?

voorgaande edities van de boekenclub

2 mei - 1 juni

De reiziger - Ulrich Alexander Boschwitz

Samen met Roxane van Iperen lazen we De reiziger van Ulrich Alexander Boschwitz.

De reiziger is een aangrijpende roman over een joodse man, Otto Silbermann, die in 1938 weet te ontsnappen aan de nazipogroms, maar daardoor alles verliest: zijn bezittingen, zijn waardigheid en uiteindelijk ook zijn verstand. Hij vlucht van stad naar stad om aan zijn achtervolgers te ontsnappen - van Berlijn naar Hamburg, van Nürnberg naar Aken. Hij verblijft wekenlang in treinen, wetende dat hij in de val zit, maar blijft desondanks geloven in het goede in de mens. Zelfs wanneer hij, gek geworden van angst, opgesloten wordt in een inrichting, blijft hij aan dat idee vasthouden.

18 april - 2 mei

Het hart is een eenzame jager - Carson McCullers

Samen met Karin Amatmoekrim lazen we Het hart is een eenzame jager van Carson McCullers.

Vier gewone mensen worstelen met de raadsels van hun leven. De setting: een zuidelijk stadje in de VS, in de jaren dertig. Mick Kelly is een tomboy met muzikaal talent, maar geen geld om dat te benutten. Jake Blount is een alcoholistische marxist op de vlucht. De teleurgestelde dokter Copeland is zwart in de verkeerde stad. En Biff Brannon, de zachtaardige kroegbaas, kijkt toe. Hun levens kruisen elkaar. Allemaal zoeken ze naar verlossing. En allemaal vermoeden ze dat het antwoord op al hun vragen zal komen van John Singer. Maar die kan niet praten. Wie zal hen redden?

1 april - 17 april

Wat van jou is - Garth Greenwell

In Wat van jou is van Garth Greenwell ontmoet de verteller, een Amerikaan die aan de universiteit van Sofia lesgeeft, Mitko, een jonge prostitué, voor het eerst in de openbare toiletten van Sofia's Nationale Cultuurpaleis. De jongen heeft een onweerstaanbaar zinnelijke uitstraling en de daaropvolgende ontmoetingen worden frequenter, de gevoelens van de verteller voor Mitko intenser, en ook al beseft hij dat er een gevaarlijke kant zit aan deze afspraakjes, zich eraan onttrekken kan hij niet. Tot op een dag de verhoudingen op scherp komen te staan.

Wanneer hij hoort dat zijn vader stervende is, wordt hij overvallen door herinneringen aan een moeilijke jeugd en de traumatische verwijdering van zijn vader, en hij besluit er niet heen te gaan. Twee jaar later, hij heeft inmiddels een meer conventionele relatie, verschijnt Mitko weer ten tonele, en diens aanwezigheid werkt als een vloek, en als een roesmiddel.

17 maart - 1 april

De Pest - Albert Camus

Van 17 maart t/m 1 april lazen we de klassier De Pest van Albert Camus samen met schrijvers Alma Mathijsen en Philip Huff die ons van leestips en opdrachten voorzagen.

In deze roman van Nobelprijswinnaar Albert Camus is de kuststad Oran in de greep van de pest. De slachtoffers sterven een snelle en vreselijke dood, en als gevolg van de quarantaine worden de andere inwoners geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. Elke persoon reageert verschillend op de dodelijke ziekte: sommigen leggen zich neer bij hun lot, anderen zoeken schuld en wraak. En een paar, onder wie de antiheld dokter Rieux, proberen kost wat kost de terreur te weerstaan.

Zin om mee te lezen?

Bemachtig dat boek, volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief, zodat je geen leesopdrachten mist!