Mondo Boekenclub - De Reiziger

Sluit je aan bij de Mondo boekenclub, waar we de komende tijd klassiekers uit de wereldliteratuur gaan lezen. Boeken, die je gelezen moet hebben, maar waar je nooit de tijd voor had. Vanaf 2 mei beginnen we aan De Reiziger van Ulrich Alexander Boschwitz, met boekenclubhost Roxane van Iperen.

Hoe werkt het?

1. Bemachtig een exemplaar van het boek. 
2. Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Voor de liefhebber is er ook een speciale Facebookgroep.
3. Begin met lezen! 

Vanaf aanstaande zaterdag 2 mei lezen we De reiziger van Ulrich Alexander Boschwitz met boekenclubhost Roxane van Iperen

Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft voor o.a. Vrij Nederland, Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool en De Morgen. In 2016 was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar roman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won.

over het boek

De reiziger

De reiziger is een aangrijpende roman over een joodse man, Otto Silbermann, die in 1938 weet te ontsnappen aan de nazipogroms, maar daardoor alles verliest: zijn bezittingen, zijn waardigheid en uiteindelijk ook zijn verstand. Hij vlucht van stad naar stad om aan zijn achtervolgers te ontsnappen - van Berlijn naar Hamburg, van Nürnberg naar Aken. Hij verblijft wekenlang in treinen, wetende dat hij in de val zit, maar blijft desondanks geloven in het goede in de mens. Zelfs wanneer hij, gek geworden van angst, opgesloten wordt in een inrichting, blijft hij aan dat idee vasthouden.

Ulrich Alexander Boschwitz

Ulrich Alexander Boschwitz (Berlijn, Duitsland) verliet Duitsland in 1935 en vertrok naar Noorwegen, waar hij onder het pseudoniem John Grane zijn debuutroman Menschen neben dem Leben publiceerde. Op 24-jarige leeftijd schreef hij De reiziger in de vier weken na de Kristallnacht. Na een verblijf in Frankrijk en Luxemburg vestigde hij zich in 1939 in Engeland. Ondanks zijn joodse achtergrond werd hij kort geïnterneerd en per boot naar Australië gedeporteerd, op het roemruchte schip HMT Dunera. In 1942 mocht Boschwitz terugkeren naar Engeland, maar werd het schip M.V. Abosso getorpedeerd en kwam Boschwitz, met 41 anderen, om het leven, op 27-jarige leeftijd.

leesopdrachten van Roxane

1

Boschwitz schreef dit boek in de periode tussen de Kristallnacht en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Hij wist dus niet wat er stond te gebeuren. Verandert het je leeservaring als je dat in je achterhoofd houdt?

2

De hoofdpersoon Silbermann slaat op de vlucht voor de gewelddadigheden in Berlijn. Hij wordt vanaf dat moment een treinreiziger. In het boek heeft hij veel ontmoetingen met mensen en bij al deze ontmoetingen zoekt hij naar een bevestiging. Heb ik mijn identiteit nog? Ben ik nog een mens als ieder ander? Naarmate het boek vordert merk je dat Silbermann de hoop verliest en een tweederangsburger is geworden. Wanneer komt die omslag?

3

Dit boek is lang geleden in 1938 geschreven, na de Kristallnacht en voor de Tweede Wereldoorlog. En hoewel ik nooit een parallel tussen de oorlog en de huidige tijd zou willen trekken, zijn er wel degelijk elementen in het boek die mij aan vandaag de dag doen denken. Had jij hetzelfde tijdens het lezen en zo ja, welke elementen zijn dat dan?

4

De factor tijd is voor deze roman enorm belangrijk. Aan de ene kant zitten ze Silbermann op de hielen, de tijd begint te dringen. Aan de andere kant treedt er ook een bepaalde tijdeloosheid op door zo eindeloos in treinen te zitten. Die begint hem ook in zijn hoofd parten te spelen. Silbermann wordt steeds wanhopiger en paranoïde. Ik vraag mij af of jij dit ook zo hebt ervaren tijdens het lezen van het boek? Wat deed die factor tijd? 

voorgaande edities van de boekenclub

17 april - 2 mei

Het hart is een eenzame jager - Carson McCullers

Vier gewone mensen worstelen met de raadsels van hun leven. De setting: een zuidelijk stadje in de VS, in de jaren dertig. Mick Kelly is een tomboy met muzikaal talent, maar geen geld om dat te benutten. Jake Blount is een alcoholistische marxist op de vlucht. De teleurgestelde dokter Copeland is zwart in de verkeerde stad. En Biff Brannon, de zachtaardige kroegbaas, kijkt toe. Hun levens kruisen elkaar. Allemaal zoeken ze naar verlossing. En allemaal vermoeden ze dat het antwoord op al hun vragen zal komen van John Singer. Maar die kan niet praten. Wie zal hen redden?

1 april - 17 april

Wat van jou is - Garth Greenwell

In Wat van jou is van Garth Greenwell ontmoet de verteller, een Amerikaan die aan de universiteit van Sofia lesgeeft, Mitko, een jonge prostitué, voor het eerst in de openbare toiletten van Sofia's Nationale Cultuurpaleis. De jongen heeft een onweerstaanbaar zinnelijke uitstraling en de daaropvolgende ontmoetingen worden frequenter, de gevoelens van de verteller voor Mitko intenser, en ook al beseft hij dat er een gevaarlijke kant zit aan deze afspraakjes, zich eraan onttrekken kan hij niet. Tot op een dag de verhoudingen op scherp komen te staan.

Wanneer hij hoort dat zijn vader stervende is, wordt hij overvallen door herinneringen aan een moeilijke jeugd en de traumatische verwijdering van zijn vader, en hij besluit er niet heen te gaan. Twee jaar later, hij heeft inmiddels een meer conventionele relatie, verschijnt Mitko weer ten tonele, en diens aanwezigheid werkt als een vloek, en als een roesmiddel.

17 maart - 1 april

De Pest - Albert Camus

Van 17 maart t/m 1 april lazen we de klassier De Pest van Albert Camus samen met schrijvers Alma Mathijsen en Philip Huff die ons van leestips en opdrachten voorzagen.

In deze roman van Nobelprijswinnaar Albert Camus is de kuststad Oran in de greep van de pest. De slachtoffers sterven een snelle en vreselijke dood, en als gevolg van de quarantaine worden de andere inwoners geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. Elke persoon reageert verschillend op de dodelijke ziekte: sommigen leggen zich neer bij hun lot, anderen zoeken schuld en wraak. En een paar, onder wie de antiheld dokter Rieux, proberen kost wat kost de terreur te weerstaan.

Zin om mee te lezen?

Bemachtig dat boek, volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief, zodat je geen leesopdrachten mist!