Mondo Boekenclub - Het hart is een eenzame jager

Sluit je aan bij de Mondo boekenclub, waar we de komende tijd klassiekers uit de wereldliteratuur gaan lezen. Boeken, die je gelezen moet hebben, maar waar je nooit de tijd voor had. We begonnen met 'De Pest' van Camus. Daarna lazen we met Georgina Verbaan & Maartje Wortel 'Wat van jou is' van Garth Greenwell. Vanaf zaterdag 18 april leidt Karin Amatmoekrim ons door 'Het hart is een eenzame jager' van Carson McCullers.

Hoe werkt het?

1. Bemachtig een exemplaar van het boek. 
2. Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Voor de liefhebber is er ook een speciale Facebookgroep.
3. Begin met lezen! 

Vanaf aanstaande zaterdag 18 april lezen we Het hart is een eenzame jager van Carson McCullers met boekenclubhost Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim (1977) werd geboren in Paramaribo, in 1981 emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde psychologie en moderne letterkunde en publiceerde inmiddels vijf romans. Haar voorlaatste boek, Het gym, werd door pers en publiek juichend ontvangen. Ook De man van veel, dat in 2013 verscheen, en haar meest recente roman Tenzij de vader uit 2016, kregen lovende kritieken. Daarnaast is ze betrokken bij De Correspondent als Correspondent Verzwegen Geschiedenis. 

over het boek

Het hart is een eenzame jager

Vier gewone mensen worstelen met de raadsels van hun leven. De setting: een zuidelijk stadje in de VS, in de jaren dertig. Mick Kelly is een tomboy met muzikaal talent, maar geen geld om dat te benutten. Jake Blount is een alcoholistische marxist op de vlucht. De teleurgestelde dokter Copeland is zwart in de verkeerde stad. En Biff Brannon, de zachtaardige kroegbaas, kijkt toe. Hun levens kruisen elkaar. Allemaal zoeken ze naar verlossing. En allemaal vermoeden ze dat het antwoord op al hun vragen zal komen van John Singer. Maar die kan niet praten. Wie zal hen redden?

Carson McCullers

Carson McCullers (1917-1967), geboren als Lula Carson Smith, was een Amerikaanse schrijver, dichter en essayist. Ze schreef fictie waarin de spirituele isolatie van de buitenstaanders in de zuidelijke staten van de VS werd beschreven. McCullers wordt beschouwd als een van de belangrijkste Amerikaanse schrijvers van de twintigste eeuw. Het hart is een eenzame jager was haar debuutroman.

leesopdrachten van Karin

1

'Het hart is een eenzame jager' wordt in 2020 tachtig jaar oud. Is er toch een parallel te vinden met de wereld waarin we nu leven, en zo ja: op welke manier? Volgens Karin zitten een aantal monologen in die een-op-een op deze tijd zouden kunnen slaan. Ben je het daarmee eens?

2

Waar gaat het boek volgens jou over? Wat is het grote thema van dit boek? Het boek roept veel gevoel op bij jou als lezer en laat je beduusd achter. Geef de rode draad van het boek in 1 zin of woord.

3

Er zitten veel wonderlijke personages in het boek. Met wie kun jij je het meest identificeren? Is dat de magere doofstomme man? Het meisje? De kroegbaas die alles observeert of juist de geëngageerde en gek geworden socialist die goede inzichten heeft maar toch de weg is kwijtgeraakt?

4

Hoe interpreteer je de titel 'Het hart is een eenzame jager'? Wat betekent het voor jou?

voorgaande edities van de boekenclub

1 april - 17 april

Wat van jou is - Garth Greenwell

In Wat van jou is van Garth Greenwell ontmoet de verteller, een Amerikaan die aan de universiteit van Sofia lesgeeft, Mitko, een jonge prostitué, voor het eerst in de openbare toiletten van Sofia's Nationale Cultuurpaleis. De jongen heeft een onweerstaanbaar zinnelijke uitstraling en de daaropvolgende ontmoetingen worden frequenter, de gevoelens van de verteller voor Mitko intenser, en ook al beseft hij dat er een gevaarlijke kant zit aan deze afspraakjes, zich eraan onttrekken kan hij niet. Tot op een dag de verhoudingen op scherp komen te staan.

Wanneer hij hoort dat zijn vader stervende is, wordt hij overvallen door herinneringen aan een moeilijke jeugd en de traumatische verwijdering van zijn vader, en hij besluit er niet heen te gaan. Twee jaar later, hij heeft inmiddels een meer conventionele relatie, verschijnt Mitko weer ten tonele, en diens aanwezigheid werkt als een vloek, en als een roesmiddel.

17 maart - 1 april

De Pest - Albert Camus

Van 17 maart t/m 1 april lazen we de klassier De Pest van Albert Camus samen met schrijvers Alma Mathijsen en Philip Huff die ons van leestips en opdrachten voorzagen.

In deze roman van Nobelprijswinnaar Albert Camus is de kuststad Oran in de greep van de pest. De slachtoffers sterven een snelle en vreselijke dood, en als gevolg van de quarantaine worden de andere inwoners geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. Elke persoon reageert verschillend op de dodelijke ziekte: sommigen leggen zich neer bij hun lot, anderen zoeken schuld en wraak. En een paar, onder wie de antiheld dokter Rieux, proberen kost wat kost de terreur te weerstaan.

Zin om mee te lezen?

Bemachtig dat boek, volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief, zodat je geen leesopdrachten mist!