Mondo Boekenclub - Parken en Woestijnen

Sluit je aan bij onze Mondo Boekenclub, waarin we elke maand onder leiding van een bekende schrijver een boek lezen dat hij, zij of hen vindt dat iedereen gelezen moet hebben. Een persoonlijke klassieker dus. In de maand september leidt Ellen Deckwitz ons door 'Parken en Woestijnen' van M. Vasalis.

Hoe werkt het?

1. Bemachtig een exemplaar van het boek. 
2. Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Voor de liefhebber is er ook een speciale Facebookgroep.
3. Begin met lezen! 

Gedurende de maand september lezen we Parken en Woestijnen van M. Vasalis met boekenclubhost Ellen Deckwitz.

Dichter Ellen Deckwitz won met De Steen vreest mij (2011) de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut en is een graag geziene gast op literaire podia. Dankzij optredens in televisieprogramma’s als De Wereld Draait Door en een column in nrc.next heeft Deckwitz zich ontwikkeld tot een van onze meest aanstekelijke poëzieambassadeurs. Haar gedichtenbundel Hogere Natuurkunde werd bekroond met de E. du Perronprijs 2019

over het boek

Parken en Woestijnen

In 1940 debuteerde dichter M. Vasalis met de bundel Parken en Woestijnen. De bundel behandelt onderwerpen als angst, de dood en de natuur. De gedichten in Parken en Woestijnen blijken veelal tijdloos; ook anno 2020 raken ze aan actuele thema's. Van het bekende gedicht 'Angst' tot 'De idioot in bad': Vasalis weet haar publiek nog altijd te raken.

M. Vasalis

M. Vasalis (1909-1998) – pseudoniem voor Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans – was dichter en psychiater. Ze schreef in eerste instantie niet onder haar eigen naam, om haar 'vrouw-zijn' te verbergen. Ze groeide op in Scheveningen en studeerde daarna geneeskunde en antropologie in Leiden. Ze werkte als kinderpsychiater en voelde zich na de oorlog als dichter 'overbodig'. Haar gedichten leven voort in ons collectieve geheugen; als overlijdsenberichten en op gebouwen. Haar debuutbundel Parken en Woestijnen bevat haar meest gelezen gedichten.

leesopdrachten van Ellen

1

'Angst' is misschien wel een van de beroemdste gedichten uit Parken en Woestijnen. Er is een groot verschil tussen wanneer je een gedicht in stilte leest en wanneer je het hardop voordraagt. Lees het gedicht 'Angst' eerst in stilte voor jezelf. Welke betekenissen ontdek je? Wat brengt het bij je los? Lees het daarna nog eens hardop voor. Wat gebeurt er met de klanken? Wat betekent het ritme? Oftewel: verandert het gedicht voor jou?

2

Bij elke poëziebundel blijft er een samenspel van onderwerpen achter. In Parken en Woestijnen kun je wellicht hoofdthema's als angst, dood en de tijd ontdekken. Welke grote gemene delers heb jij nog meer ontdekt tijdens het lezen van de gedichten? Welk grote verhaal probeert Vasalis jou te vertellen? En welke thema's voelen nog steeds actueel aan?

3

Net als bij muziekalbums kunnen de afzonderlijke gedichten in een bundel een groter verhaal vertellen. Welke personages komen er in deze bundel naar voren? En wat heeft de titel Parken en Woestijnen te maken met de afzonderlijk gedichten?

4

Je hoeft niet altijd alles te begrijpen om er iets bij te voelen. Voor poëzie gaat dat als geen andere kunstvorm op. Welke verzen uit Parken en Woestijnen begreep je niet helemaal, maar maakten wel iets in je los?

voorgaande edities van de Mondo Boekenclub