Geen idee welke Netflix-film je nu weer moet kijken? Maakt die eeuwig herhalende Spotify playlist je hersendood? Geen nood. Elke maand werpt een talentvolle maker een blik op de hemel en ziet daar wat jij deze maand moet zien, horen of lezen. Dit keer is niemand minder dan dichter en schrijver Joost Oomen onze huis-astroloog. Vergeet jezelf en laat je leiden door de sterren: dit is de cultuurhoroscoop!

Ram

Een ram is een soort schaap, maar dan met hoorns. Een hoorn is scherp en daarom mogen alleen rammen die heel voorzichtig zijn dit filmpje kijken. Ik weet niet helemaal zeker of het een cultuurtip is, maar het inspireert mij wel om zwevende dingen te maken. 

Stier

Toen ik klein was, wilde ik heel graag stierenvechter worden. Van die droom is niets geworden, maar nog altijd word ik aangetrokken door de Spaanse en Latijns-Amerikaanse cultuur. Zo luister ik graag naar bolero’s. De beste bolero-zangeres ooit was La Lupe, een Cubaanse rockster in New York die kon toveren met hanenbloed. Hemingway was haar grootste fan en wanneer ze op het podium stond raakte ze zo bezeten dat ze zichzelf in de borsten beet en tegen de muur gooide. Deze documentaire vertelt heerlijk overdreven het verhaal van haar leven.

Tweelingen

Ze houden allebei evenveel van poëzie en hun namen beginnen met dezelfde twee letters als waar de mijne mee begint. Een soort tweelingen dus, die Poezieboys. Elke maand organiseren zij een Poeziebar in Zaal 3 te Den Haag, waar ze de nieuwste en hipste dichters laten voordragen. Je kunt ze ook bezoeken bij hun voorstellingen die ze elk jaar op de Parade spelen. Of, en dit is het allerleukste, kom op 2 juni naar de Koninklijke Schouwburg, alwaar een hedendaagse versie van het beroemde Poëzie in Carré op de rol staat. 

Kreeft

Ik las ooit een boek van Charlotte Mutsaers waarin trouwhartige en gebivakmutste mannen en vrouwen kreeften uit hun gevangenschap bevrijdden. Charlotte Mutsaers was ooit bevriend met Fritzi Harmsen van Beek. Harmsen van Beek schreef heel veel mooi werk (lees bijvoorbeeld het schitterende Neerbraak), maar het mooist van allemaal is het boekje Gewone Piet en Andere Piet. Het is een boekje over vogeltjes en de wederopstanding. 

Leeuw

Ik sprak ooit met een verdrietige leeuw in de dierentuin van Riga. Daarna reden we naar het noorden en bezochten we een oude Sovjet-gevangenis. In een oude Franse gevangenis werd velen jaren daarvoor een prachtig boek geschreven. Het heet Onze Lieve Vrouwe van de Bloemen en is van Jean Genet. Omdat Genet zo goed kon schrijven, stuurden Jean Cocteau en Jean-Paul Sartre een brief naar de Franse president met de vraag Genet gratie te geven. Dat lukte. Als je zo mooi kunt schrijven dat je er mee uit de gevangenis kunt ontsnappen, is je boek het zeker waard gelezen te worden. 

Maagd

De meeste mensen zijn ooit maagd en op een gegeven moment niet meer. Over het moment daartussenin en de talloze keren die daar op lijken gaat de voorstelling BLOOS van Marte Boneschansker (met hele mooie bedjes van Geartsje van der Zee). Ga liggen in de installatie en luister naar één van negen podcasten over intimiteit en seks. 

Weegschaal

Ik was eens op een vakantie in New York en ik dwaalde een beetje door het gigantische Metropolitan Museum. In een hoekje in de kelder hing een geelwit schilderij. Het was het evenwichtigste, kalmste en aardigste schilderij dat ik ooit had gezien. Het heette One who understands en werd door Paul Klee geschilderd in 1934. In 1933 werd Klee door de nazi’s weggejaagd van de school waar hij les gaf en de kunstenaar vluchtte met zijn hele gezin naar Zwitserland. In staat zijn om in zo’n situatie zo’n liefdevol en begrijpend schilderij te kunnen schilderen, getuigt van enorme klasse.  

Schorpioen

Een schorpioen (oké oké, schrijfster Helena Hoogenkamp, haar roman verschijnt deze zomer) tipte mij ooit een boek waarvan ik heel veel ben gaan houden. Het gaat over een vrouw met zulke grote duimen dat ze de beste lifster van de wereld wordt (beter dan Jack Kerouac). Het heet Cowgirls zijn ook niet van beton en is van Tom Robbins. Niet de film kijken, die is ontzettend slecht. 

Boogschutter

Ik las eens een verhaal over een boogschutter die verdronk omdat hij uitgleed en in een kolkende rivier vol smeltwater terechtkwam. Smeltwater en rivieren zijn ook belangrijke thema’s op de nieuwe EP van Willie Darktrousers. De single Eenzame Hoogte is bijvoorbeeld te gek!

Steenbok

Ik droomde eens over een geit (ook een soort steenbok) met een blik motorolie tussen zijn hoorns. Hij stond mij aan te kijken in de garage van mijn ouders. Wat ook in een garage plaatsvindt is de nieuwe plaat van het garagejazz collectief Kruidkoek. Luister maar eens naar de single Pandaspanning. 

Waterman

In de schouwburg van Drachten kondigde ik ooit een band van drie magnetrons aan. De speech die ik daarvoor samen met de theatermaker Emiel Joormann schreef in kleedkamer 5, was sterk geïnspireerd op de speech van Henk Pal die hij uitsprak bij de opening van het Holland Festival. De beroemdste tegenspeler van Henk Pal is ongetwijfeld Sjef van Oekel die naast presentator van zijn Discohoek ook bekend was als kapper van de koningin en operazanger. Dit vind ik zijn mooiste lied. 

Vissen

Richard Brautigan schreef een boel boeken en ze zijn eigenlijk allemaal heel erg mooi. Hij schreef een boek over een groep gestolen bowl-bekers en een vogel van papiermaché. Hij schreef een boek over een ijskoude sombrero die in een woestijnstadje uit de lucht komt vallen en hij schreef een boek over een commune waar alles van watermeloensuiker is gemaakt. Maar zijn beroemdste boek heet Forelvissen in Amerika. Het boek eindigt met het woord mayonaise.