Geen idee welke Netflix-film je nu weer moet kijken? Maakt die eeuwig herhalende Spotify playlist je hersendood? Geen nood. Elke maand werpt een talentvolle maker een blik op de hemel en ziet daar wat jij deze maand moet zien, horen of lezen. Dit keer is niemand minder dan schrijver Stella Bergsma onze huis-astroloog. Vergeet jezelf en laat je leiden door de sterren: dit is de cultuurhoroscoop!

Kreeft

Zachte Kreeft, je bent altijd lief, te lief. Wees eerlijk. Je zou best wel wat assertiever kunnen, toch? Je droomt er van dat je een kroeg binnengaat, drie bier achterelkaar at, waarna je de man of vrouw naast je op de bekt pakt, twee peuken en een middelvinger tegelijk opsteekt en krijst wie je eigenlijk moet dieptepijpen om eens iets te zuipen te krijgen in deze beschimmelde bijbal van een bar? Dat of gewoon eens een keer nee zeggen als iemand je wat vraagt. Dat zou eigenlijk ook al schelen. Je hebt mazzel want deze maand komt de Nouveau Druk uit van mijn literair zelfhulpboek Nouveau Fuck.Het leert je slechter, woedender, onbescheidener (vandaar deze onverhulde zelfpromotie) onbeschaamder en gevaarlijker te zijn. Begin maar vast te brullen in de boekwinkel.

Leeuw

Heersende Leeuw, heb je alle andere tips geskipt omdat het alleen om jou gaat? Ja he, jij bent de koning, de enige, de gouden god, verdomme. En na deze complimenten zit je te spinnen als een kitten. Eerst paaien dan aaien, dat werkt bij jou. Ik ken je, want ik ben je. Poezen zijn selectief lief. Ze weten wie ze kopjes willen geven. Anders dan die adhd allemansvrienden van een honden, Die lompe, kwijlende loebassen die zelfs Hitler nog trouw waren. En bráááf tot op het bot dat ze meteen gaan halen als je het weggooit, die blafsukkels. Lees deze maand dus Het anti-honden boek van Hans Dorrestijn wat het feit dat je magnifiek en magistraal bent nog eens extra bevestigd. En dat is iets waar je nooit genoeg van kunt krijgen.

Maagd

Scherpe Maagd, jouw geest is een sashimi-mes. Je denkt de werkelijkheid in dunne plakken. Ook als je ontspant vind je het fijn als er nog iets te analyseren of leren valt. Daarom is Mrs America verplichte kost voor jou. Je komt alles te weten over de geschiedenis van het feminisme in Amerika. Betty Friedan, Gloria Steinem en hun aartsvijand de oerconservatieve Phyllis Schlafly vechten om de ERA (Equal Rights Amentment). Door je ingebouwde gevoel voor rechtvaardigheid zit je aan de buis gekluisterd en als je uitgekeken bent wil je meteen de politiek in, Maagd. En daar kunnen ze je echt heel goed gebruiken.

Weegschaal

Sappige Weegschaal, jij leeft voor de liefde. Je bent charmant en elegant. Je houdt van daten, eten, praten en flirten. Wat zul jij blij zijn dat de Engelse versie van First Dates weer terug op tv is. Deze show heeft alles: romantiek, semi-wijsheden, echte mensen en dus ook echte verhalen. Lief, maar ook veel leed, want waar mensen op zoek gaan naar een partner, zijn ze op hun kwetsbaarst. Daarom is het zo'n fantastisch goed programma. Het heeft alles wat een mensenleven de moeite waard maakt en in tegenstelling tot de Nederlandse variant (die sowieso vergeleken met deze verbleekt tot een soort karaokeversie) ook nog vaak een happy end. En dat allemaal heel goed aangekleed, net als dus jij eigenlijk. En soms een tikje oppervlakkig, ook net als jij dus eigenlijk.

Schorpioen

Spannende Schorpioen. Jij bent eigenlijk niet te doen. Intens, passievol en ronduit geil,  maar ook jaloers, rancuneus en geniepig. Die laatste karaktertrek wordt vaak aan vrouwen toegeschreven. Waarschijnlijk omdat ze minder openlijk agressief mogen zijn en dus hebben geleerd om hun onvrede op slinksere wijze te uiten. Ze kunnen elkaar daarbij flink in de weg zitten. Lees deze Maand het boek Krabben van Daan Borrel en Milou Deelen, jij glorieus, giftig dier. Het gaat over hoe dames elkaar vaak de lucht in de longen niet gunnen. Misschien steek je iets op, zodat je minder steken uitdeelt. En het anderen, maar vooral ook jezelf niet zo moeilijk zult maken.

Boogschutter

Hippe Boogschutter. Jij bent de ultieme vrijbuiter, gek op random reizen en zomaar zwerven. Je baalt dat je beperkt bent tot dat bekrompen Nederland deze zomer. Gelukkig weet je als geen ander dat je met je geest ook hele verre tochten kunt maken. Probeer deze maand Arvo Pärt eens. Dan hoef je geen stap te zetten om toch meegenomen te worden tot het uiterste puntje van het heelal.  Zet het complete werk van deze Estse componist op tijdens het boodschappen doen, afwassen, of tuinieren. Het leven krijgt een totaal nieuwe  wending. Een andere soundtrack dan je gewend bent. En dat is goed want gewenning is niet wat jij doet.

Steenbok

Koele Steenbok, wat ben je vaak alleen, bok. Jij zondert je graag af. Ambitieus, actief en een tikje autistisch. Daarom kun je je deze maand misschien wel herkennen in Hannah Gadsby's nieuwste comedyshow Douglas. Deze fantastische anti-comedienne is net zo'n einzelganger als jij; iemand die moeilijk aansluiting vindt bij anderen omdat ze nét anders denkt. Misschien vinden jullie  aansluiting bij elkaar. 

Waterman

Waterman jij, wervelend, wereldwijs wereldteken. Niemand van de dierenriem heeft zo'n vrije open geest als jij. Je bent volkomen autonoom en schier ongrijpbaar. Mensen bereiken jouw level niet eens met de lift. Dat komt omdat je een alles-antenne hebt; verfijnde voelsprieten voor de tijdgeest. Voor wat er leeft om je heen, van media tot kunst en van mode tot politiek. Als ik je zeg dat je deze maand eens naar het feministisch mediaplatform Lilith moet kijken, omdat dat zowat een spiegel is van jouw bad ass brein, vertel ik je dus eigenlijk niets nieuws. 

Vissen

Spannende Vissen. Jij gaat diep. Waar sommige mensen zes zintuigen hebben heb jij er tien. Je bent geïnteresseerd in mystiek en in het occulte. Lees deze maand maar alles van Shirley Jackson. Haar werk heeft net zoveel lagen als jij schubben hebt. Ze combineert sociale kritiek en satire met het sinistere. Enger dan haar verhalen vind je niet en verder onder de huid kun je niet komen zonder scalpel. Kortom, ze gaat diep net als jij. In haar leven was ze getroubleerd en zwaar op de hand. Ook dat herken je wel, denk ik, jij hypersensitieve haring. Je voelt je bij haar als jezelf in het water. 

Ram

Rammende Ram Jij houdt van vaart, flitsen, vonken. Prikkelende pixels die over je netvlies racen. Voet op het pedaal en nooit meer loslaten. Check daarom deze maand All Gas No Brakes op YouTube. Briljante onafhankelijke straatportretten uit de USA. Via Vegas en Burning man door tot je stopt aan de rand van een Platte Aarde-conferentie. Je ogen worden sufgebeukt met incarnaties van Christus, mentaal masturberende mama's, of Aliens zonder tanden. Keiharde kunst-tv en tegelijk een fascinerend portret van een verdeeld, verstrooid en misschien wel verloren land. Zelfs jij verveelt je hier niet bij.

Stier

Lekkere Stier, jou plezier je het meest met eten en een goed glas wijn, maar van een wandelingetje houd je wel en dan wil je ook best een klein beetje kunst kijken. Nu eindelijk de musea weer open zijn, kun je deze maand in de wereld van het bruisende Rome aan het begin van de 17e eeuw stappen met de tentoonstelling Carvaggio Bernini. Die barokke beelden liggen jou wel. Het drama, de emotie, het grote gebaar, het past bij jouw gul-gulzige persoonlijkheid. Ook de rest van het Rijks is per voet te bereiken en altijd weer een genot om te bekijken. Als je daarna tenminste een hapje gaat eten, met een goed glas wijn erbij. 

Tweeling

Toffe Tweelingen. Jij houdt van praten, woorden en taal. Je bent creatief en flexibel genoeg om je eigen cultuur te creëren. Met een verhaal. Een van maar zes woorden, welteverstaan. Doe mee met de Six Word Story wedstrijd. Haak zelf een mini-drama met begin midden en eind. For sale, baby shoes, never worn, is het bekendste voorbeeld van zo'n microrelaas. Te koop, gloednieuwe babyschoentjes, nooit gebruikt. Het wordt vaak toegeschreven aan Hemmingway, maar dat is niet zeker. Het thema van de wedstrijd dit jaar is Nederland Vakantieland. De winnaar krijgt zijn of haar zin op een billboard langs de weg. Onze Hemmingtweeling krijgt er vast twee.

Altijd op tijd je horoscoop?

Volg ons op Insta en Facebook!