In Zeeland is in de Grote Kerk van Veere de imposante installatie 'Ex Voto' van Folkert de Jong te zien. Vijfentwintig schepen gemaakt van was en kaarsvet 'varen' door de kerk.

Folkert de Jong is dit jaar 'kerkmeester' van de Grote Kerk in Veere. Hij liet zich inspireren door het grote bouwwerk en zo ontstond de installatie Ex Voto. 'Ik zie de Grote Kerk als een groot omgekeerd schip. Ooit heeft ze verre reizen gemaakt, nu is ze gestrand, leeg. Maar het water roept nog steeds. Ik wil iets brengen waarbij je kunt wegdromen. Over dat verlangen naar elders, fantaseren wat er nog meer achter de horizon kan zijn. Naar meer willen. En daar ook bang voor zijn.'

Verlangen naar verre reizen zal in deze tijden van negatieve reisadviezen bij velen resoneren. Wandelend onder de hoog opgehangen gevaartes wordt je blik geleid naar het prachtige houten plafond van de kerk en begrijp je waar de inspiratie voor de vloot vandaan komt. 

In de aankomende uitzending van VPRO Mondo neemt kunstkenner Hans den Hartog Jager een schip van Folkert de Jong mee naar de studio. Hij en Ann Demeester delen in de nieuwe kunstrubriek om beurten een kunstwerk dat volgens hen (meer) de aandacht verdient, maar ook willen ze je op een andere manier naar kunst laten kijken. O.a. de materiaalkeuze van Folkert de Jong zal Hans den Hartog Jager zondag toelichten. 

Ex Voto is tot en met 28 februari 2021 te zien is in de Grote Kerk in Veere. De 'kerkmeester' van de Grote Kerk in Veere is een coproductie van Grote Kerk Veere en CBK Zeeland.

De installatie 'Ex Voto' in de Grote Kerk van Veere