Rapper S10 breekt op haar zestiende door met haar hiphopplaat Antipsychotica. Haar teksten gaan over de moeilijke periodes in haar leven. Welke kunstenaars leerden haar buiten de gebaande paden te treden? En waar haalt ze haar inspiratie vandaan? Kortom: op wiens schouders staat S10?

#1 Marina Abramović

‘Een kunstenaar waar ik echt heel veel inspiratie van krijg is Marina Abramović. Zij is een van de grootste performance kunstenaars van dit moment.  Ik vind het heel vet hoe ze haar grenzen opzoekt. 

Voor haar performance The Artist is Present zat ze drie maanden lang, zes dagen per week op een stoel in het Museum of Modern Art in New York. Bezoekers konden tegenover haar zitten en Abramović staarde terug. Haar idee erachter was om iedereen dezelfde tijd en dezelfde aandacht te geven. Haar werk riep meteen veel op: mensen moesten huilen, lachen, werden emotioneel. Ik vind het idee dat iedereen dezelfde aandacht krijgt heel mooi, want we krijgen door racisme, seksisme en discriminatie niet allemaal dezelfde hoeveelheid tijd en aandacht voorgeschoteld.  

Ook bouwt Abramović geen hok om haar kunst heen. Toen ik net muziek begon te maken voelde ik heel erg de druk om commercieel werk te maken. Dat grenzeloze "geen hok om iets bouwen" heb ik heel erg van haar geleerd. Het werkt voor mij als maker heel bevrijdend om dingen te maken zonder dat je jezelf dingen oplegt en zonder hokjes en grenzen daaromheen te plaatsen.'

#2 Yung Lean

'Waar de meeste Nederlandse rappers toen ze jong waren geïnspireerd werden door Tupac of The Opposites, kwam ik door de Zweedse rapper Yung Lean als eerste met hiphop in aanraking. Zijn muziek heeft mij echt geïnspireerd om de muziek te maken die ik nu maak. Alleen zijn producties zijn echt al heel vet. Het start met hele rare beats en heel veel gekkigheid. De eerste keer dat ik het luisterde vond ik het heel kut. "Wat is dit?", dacht ik. Ik kon er gewoon echt niet inkomen. Eigenlijk moet ik elke keer als hij een album uitbrengt er echt even aan wennen want het is echt next level weird.

Ik houd heel erg van symbolische woordkeuzes: woorden die eigenlijk voor meer staan. Ik houd ervan als er een diepere laag in de tekst zit. Hij heeft mij daar echt in geïnspireerd. Hij is een van de eersten die begon met wat nu eigenlijk een soort cloudrap is geworden: hiphop die er toen nog niet echt was. Hij is Zweeds dus zijn Engels is niet zo goed en ik vind dat ook eigenlijk best wel vet. Ook rapt hij veel over mental health en dat vind ik heel vet. Hij heeft een psychose gehad en hij laat in een van zijn videoclips zien hoe hij was in een psychose. Zijn muziek is echt heel erg weird. In Nederland was zoiets er nog helemaal niet.'

#3 Het beste voor Kees

'De documentaire Het beste voor Kees is mij echt bijgebleven. In deze documentaire volg je Kees die omgaat met de angsten en obsessies die hem dagelijks kwellen. Het is alweer even geleden dat de documentaire uitkwam, maar inmiddels heeft hij een hele YouTube-serie en kan hij echt zijn verhaal kwijt. Dat vind ik heel mooi. Ik denk dat het heel goed is dat wij een inkijkje krijgen in het leven van iemand met autisme.   

Wij, mensen zonder autisme, kunnen ons namelijk helemaal niet voorstellen hoe het is om autisme te hebben; we zijn er eigenlijk helemaal niet zo mee bezig hoe alles met elkaar verbonden is. Het is heel mooi dat de makers de documentaire op deze manier hebben gemaakt. 

Wij denken bij iemand met autisme: “dat is heel ingewikkeld”. Kees laat zien dat we allemaal gebreken hebben en dat we daar ook mee kunnen leven. Hij is een sterk persoon die weet wat hij wil, maar hij heeft met dingen moeite, en dat is oké. Ik vind dat heel mooi en inspirerend. Hoe lastig de dingen ook kunnen worden: Kees leert ons dat je ook op de been kunt blijven en de mooie dingen uit het leven kunt halen.'

meer S10?

S10 is zaterdag 18 januari te gast in Mondo op NPO 2. Lees hier meer.

meer lezen?