Omdat alle festivals gecancelled zijn stellen wij elke week een virtueel blokkenschema voor je samen met hoogtepunten uit het online cultuuraanbod. Deze week deelt schrijver en columniste Natascha van Weezel met ons waar zij op 4 en 5 mei online uithangt.

Natascha van Weezel is journalist en schrijver. Ze debuteert op twintigjarige leeftijd met het boek Magere Jaren. Als freelance journalist schrijft ze onder andere voor De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, Trouw en de Volkskrant. Daarnaast maakt ze voor de VPRO in 2019 de vierdelige tv-serie Natascha’s beloofde land, waarvoor ze een maand lang door Israël en de Westbank fietst. In 2020 verschijnt Nooit Meer Fanta, over het overlijden van haar vader journalist Max van Weezel.

4 mei

De familie Romeijn

 Vanaf 1 mei is de podcast van de zussen Anneke en Aafke Romeijn online waarin ze op zoek gaan naar de waarheid achter de oorlogsverhalen van de familie Romeijn. Ze interviewen familieleden en duiken in de archieven om uit te zoeken welke rol hun (on)besproken voorouders daadwerkelijk gespeeld hebben in de oorlog.

Natascha: "Het lijkt me heel interessant omdat het een andere kant van de oorlog belicht dan ik gewend ben. Ik vind Aafke sowieso een leuke maker en ik vind het interessant als mensen van mijn generatie op zoek gaan naar familieverhalen."

Joods Historisch Museum: Charlotte Salomon

Charlotte Salomon was 22 jaar toen ze in december 1938 vanuit Berlijn als vluchteling bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk aankwam. Toen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan een ‘totaal waanzinnig project’ om mentaal te overleven. In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Het Joods Historisch Museum markeerde twee jaar geleden het honderdste geboortejaar van kunstenares Charlotte Salomon (1917-1943) met een bijzondere tentoonstelling gewijd aan haar artistieke nalatenschap: het kunstwerk Leven? of TheaterHet complete werk is nu online te bekijken.

“Charlotte was net als mijn opa als Jood in Berlijn opgegroeid en ik krijg via haar kunst een indruk van hoe dat geweest moet zijn. Ik vind het knap hoe ze zware thema’s, zoals het opgroeien als Joodse vrouw in Nazi Duitsland, toch zo kleurrijk weet af te beelden. Ik hou altijd van de combinatie tussen licht en zwaar want dan worden zware thema’s behapbaarder. Soms komt juist daardoor de ontroering meer naar voren. Ze was heel getalenteerd.”

“De hele tentoonstelling van het Joods Historisch Museum ‘De invloed van cinema op Leven? of Theater?’ is via de website van Thuismuseum te zien is en dat is echt fantastisch. Op die site kun je rondleidingen krijgen en tentoonstellingen zien van allerlei verschillende musea.” 

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet

Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zal Open Joodse Huizen | Huizen van verzet virtueel plaatsvinden. Via een livestream kun je meekijken en luisteren naar Verhalen van bevrijding en terugkeer.

 “Je kijkt binnen bij huizen waar Joden woonden en hoort de verhalen van die personen. Dat vind ik een heel mooi initiatief, het is jammer dat het dit jaar niet door kan gaan. Ik heb het verhaal van mijn oudoom ooit zelf verteld tijdens Open Joodse Huizen in het laatste huis waar hij woonde voordat hij naar Auschwitz werd gedeporteerd. Het is zo bijzonder en intiem. Ik ga heel vaak kijken naar het verhaal achter de gevel. Cijfers van vermoorde Joden blijven altijd zo abstract maar op deze manier komen de verhalen tot leven.”

De livestreams worden op 3 en 4 mei uitgezonden via de Facebookpagina van Open Joodse Huizen.

NNT & Club Guy & Roni

Na de dodenherdenking lezen acteurs van het Noord Nederlands Toneel ‘Het verhaal van Ikme’ van Judith Herzberg, gebaseerd op ‘L’Histoire du Soldat’ van Igor Strawinsky en C.F. Ramuz. De lezing wordt aangevuld met fragmenten uit de dansvoorstelling die internationaal dansgezelschap Club Guy & Roni eerder op basis van deze tekst maakte.

 

“Ik ben fan van Herzberg geworden door haar gedichten, maar ook door haar theater trilogie over Joden in Naoorlogs Nederland: Leedvermaak (1982), Rijgdraad (1995) en Simon (2001).

‘Het verhaal van Ikme’ van Herzberg gaat over een soldaat die terugkomt van het front maar moeite heeft om te aarden in de nieuwe wereld. Wat ik hier mooi aan vind is dat Club Guy & Roni hele energieke, dynamische theaterdansvoorstellingen maken en online kun je fragmenten uit die voorstelling bekijken.”

Op 4 mei om 21.00 uur op www.grandtheatregroningen.nl

5 mei

Lola luid – Vrije iftar

“Op 5 mei kun je bij Lola Luid in Amsterdam een vrije iftar maaltijd afhalen. Ik was vorig jaar bij een vrijheidsiftar geweest, toen viel de ramadan ook samen met bevrijding. Dat was heel bijzonder. Je kan er eten ophalen, maar je krijgt er ook een vragenspel bij met vragen over vrijheid. Dat vind ik mooi verbindend.

Afhalen kan vanaf 20:00 en tot 21:15 (het moment dat de zon ondergaat en het vasten verbroken mag worden).

Vertel Vrijheid

 Hoe sta je stil bij 75 jaar vrijheid in een wereld waarin we beperkt zijn in onze vrijheid van bewegen? Vertel Vrijheid, het project dat jongeren betrekt bij het herdenken en vieren van 75 jaar Vrijheid, doet dit op 4 en 5 mei online met twee voorstellingen die via livestream bij te wonen zijn. In samenwerking met de Konrad Koselleck Big Band, Vincent Bijlo, Leoni Jansen en een groot aantal jongeren die hun idee van vrijheid en vrede in een rap hebben verwerkt.

“Wat ik mooi vind aan Vertel Vrijheid is dat cabaretier Vincent Bijlo en (een kleine bezetting van) de Konrad Kosseleck Big Band samenwerken met vmbo-leerlingen uit het hele land. Ze kregen de opdracht om raps te maken. Vrijheid heeft geen thuisland is een extra bijzonder nummer omdat het is gemaakt door de schakelklas van het Startcollege in Harderwijk; deze leerlingen wonen pas kort in Nederland, en velen van hen hebben zelf een oorlog meegemaakt of op een andere manier in een onvrije situatie geleefd. Ze weten dus waar ze het over hebben. We kijken vaak terug naar het verleden van de Tweede Wereldoorlog, maar ik vind het ook heel belangrijk om aandacht te blijven besteden aan wat vrijheid vandaag de dag betekent voor verschillende groepen.”

De live stream is op 4 mei om 21:00 uur en op 5 mei om 16:00 uur te volgen via de Facebookpagina en YouTube kanaal van Vertel Vrijheid.