quarantaine klassieker boekenclub

Sluit je aan bij de Mondo boekenclub, waar we de komende tijd klassiekers uit de wereldliteratuur gaan lezen. Boeken, die je gelezen moet hebben, maar waar je nooit de tijd voor had. We begonnen met 'De Pest' van Camus. Momenteel lezen we met Georgina Verbaan & Maartje Wortel 'Wat van jou is' van Garth Greenwell.

Hoe werkt het?

1. Bemachtig een exemplaar van het boek. 
2. Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief, zodat je geen leesopdrachten mist. Voor de liefhebber is er ook een speciale Facebookgroep.
3. Begin met lezen! 

Van 28 maart t/m 13 april lezen we Wat van jou is van Garth Greenwell met boekenclubhosts Maartje Wortel en Georgina Verbaan. Het boek is nu nog geen klassieker, maar zeker een klassieker "to-be" volgens onze hosts.

Op onze socialmediakanalen en website plaatsen we telkens nieuwe leesopdrachten en is er ruimte om vragen te stellen over het boek. Elke paar dagen nemen Maartje en Georgina een vragensessie op waarin ze het boek bespreken. 

Daarna kiezen we een nieuwe klassieker. 

Waar wacht je nog op?
Opdracht 1, deadline 6 april:

Bemachtig het boek en lees de eerste 2 delen tot pagina 133.

Opdracht 2, deadline 13 april:
Lees het boek lekker uit en formuleer voor jezelf een eindgedachte. Wat vond jij van het boek? 

Meer over het boek

Wat van jou is - Garth Greenwell

In Wat van jou is van Garth Greenwell ontmoet de verteller, een Amerikaan die aan de universiteit van Sofia lesgeeft, Mitko, een jonge prostitué, voor het eerst in de openbare toiletten van Sofia's Nationale Cultuurpaleis. De jongen heeft een onweerstaanbaar zinnelijke uitstraling en de daaropvolgende ontmoetingen worden frequenter, de gevoelens van de verteller voor Mitko intenser, en ook al beseft hij dat er een gevaarlijke kant zit aan deze afspraakjes, zich eraan onttrekken kan hij niet. Tot op een dag de verhoudingen op scherp komen te staan.

Wanneer hij hoort dat zijn vader stervende is, wordt hij overvallen door herinneringen aan een moeilijke jeugd en de traumatische verwijdering van zijn vader, en hij besluit er niet heen te gaan. Twee jaar later, hij heeft inmiddels een meer conventionele relatie, verschijnt Mitko weer ten tonele, en diens aanwezigheid werkt als een vloek, en als een roesmiddel.

Voorgaande edities van de boekenclub

De Pest - Albert Camus

Van 17 maart t/m 1 april lazen we de klassier De Pest van Albert Camus samen met schrijvers Alma Mathijsen en Philip Huff die ons van leestips en opdrachten voorzagen.

In deze roman van Nobelprijswinnaar Albert Camus is de kuststad Oran in de greep van de pest. De slachtoffers sterven een snelle en vreselijke dood, en als gevolg van de quarantaine worden de andere inwoners geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. Elke persoon reageert verschillend op de dodelijke ziekte: sommigen leggen zich neer bij hun lot, anderen zoeken schuld en wraak. En een paar, onder wie de antiheld dokter Rieux, proberen kost wat kost de terreur te weerstaan.

Opdrachten 
- Phillip: Schrijf de zinnen op die voor jou het meest in het oog springen. Bekijk zijn video hier
- Alma is benieuwd of wij tijdens het lezen van dit boek iets kunnen leren. Iets waar wij nu, in deze tijden van corona, iets aan hebben.
- Philip en Alma hebben nog één laatste oproep aan jullie allemaal. Hoe noodzakelijk is het boek en wat zegt het ons? Een soort final thought. Denk voor jezelf na hoe jij op een Camus-achtige manier de les van dit boek kan samenvatten. 

Praat mee over deze opdrachten in onze Facebookgroep!

Zin om mee te lezen?

Bemachtig dat boek, volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief, zodat je geen leesopdrachten mist!