Vandaag begint het nieuwe culturele seizoen. Het wordt anders dan we gewend zijn, toch is er genoeg om ons op te verheugen. Dit zijn de highlights waar de Mondo-redactie het meest naar uitkijkt.

Concert

Wat: concert van Phoebe Bridgers 
Waar: online festival Red Rocks Unpaused 
Wanneer: 1 september 2020 
Getipt door: Justine Haantjens (assistent producer TV)
 

Phoebe Bridgers

"Phoebe Bridgers maakt mooie, troostrijke folkliedjes en ik ben heel enthousiast over haar laatste album. Haar teksten zijn naakt en raken tot op het bot. Daarnaast ook mega persoonlijk en humoristisch. Wat ik knap vind aan Phoebe is dat ze de kleine, dagelijkse dingen die bijvoorbeeld bij liefdesverdriet horen, zo mooi kan verwoorden. Haar stem is teder en zacht maar je duikt meteen de diepte in met haar."

Film

Wat: film De Oost 
Waar: verschillende bioscopen in Nederland 
Wanneer: vanaf 10 september 2020 
Getipt door: Nadia Moussaid (presentatie)
 

De Oost

"Ik kijk erg uit naar de film De Oost van regisseur Jim Taihuttu. De film vertelt het verhaal van een jonge Nederlandse soldaat – Johan – die naar Indonesië wordt gestuurd in 1946. Het is de tijd waarin de Nederlandse overheid “politionele acties” uitvoert om te voorkomen dat Indonesië onafhankelijk wordt. Het mooie aan deze film vind ik dat een nieuwe generatie Nederlandse makers verhalen vertelt over onze gezamenlijke geschiedenis. Verhalen die verteld moeten blijven en waarin nu ruimte is om kritisch naar onszelf te kijken. Deze wil ik absoluut niet missen!"

Concert

Wat: concert Shakuar ft. Residentie Orkest 
Waar: Nieuwe Kerk, Den Haag 
Wanneer: 12 september 2020 
Getipt door: Nian Bakal (TV redacteur)

Karima el Fillali

"Ik ben groot fan van Karima el Fillali. Vooral wanneer ze werk van de Egyptische artiest Oum Kalthoum zingt. Het is een stijlvolle dame en een echt talent. Daarom kijk ik erg uit naar de muziek die ze in de nieuwe formatie Shakuar maakt. Tijdens het Gnawa Festival in Den Haag treden ze samen op met het residentie orkest. Een exclusief concert; een unieke ervaring."

Festival

Wat: festival Popronde 
Waar: verschillende podia in Nederland 
Wanneer: 12 september t/m 21 november 2020 
Getipt door: Nina Haitsma (TV redacteur)

Popronde

"Het was voor veel muziekliefhebbers even slikken. De Popronde – hét festival waar je nieuw talent kan ontdekken – kon dit jaar niet doorgaan. Vanwege corona is het complete festival naar 2021 getild. Gelukkig bedacht de organisatie: De Popronde Pre-Party. Van Nijmegen tot Zwollen, van Uden tot Meppel: alle geselecteerde acts zijn alvast ergens in het land te zien. Op gepaste afstand, maar boordevol energie."

Concerttour

Wat: concerttour Eefje de Visser 
Waar: verschillende podia in Nederland 
Wanneer: vanaf 27 september 2020 
Getipt door: Djuna Kramer (online redacteur)

Eefje de Visser

"In maart verheugde ik me enorm op het concert van Eefje de Visser. Haar nieuwe album is zó goed; dikke synthesizers, dromerige melodielijntjes en poëtische, maar toch heel rake teksten. Dat moet live wel een feest worden. Als het goed is, gaat haar tournee nu toch door. Fingers crossed!"

Theater

Wat: theatervoorstelling Laura. H. 
Waar: Toneelgroep Oostpool, Arnhem 
Wanneer: 29 september t/m 24 december 2020 
Getipt door: Sophia Blijden (online redacteur)

Laura H.

"Niet veel verhalen hebben me zo gegrepen als dat van Laura H. Wellicht voelde ik me onbewust met haar verbonden omdat ik net als zij opgroeide in het levendige Zoetermeer. In de podcastserie van journalist Thomas Rueb luisterde ik met geknepen billen naar haar tijd in het kalifaat. Dit najaar speelt Toneelgroep Oostpool haar verhaal, met de fantastische Jade Olieberg in de hoofdrol. I can’t wait."

Literatuur

Wat: verhalenbundel Rob van Essen 
Waar: boekhandels in Nederland 
Wanneer: oktober 2020 
Getipt door: Tom Klaassen (TV redacteur)

Rob van Essen

"Het wilde maar niet vlotten met de bekendheid van de schrijver Rob van Essen. Toen De Goede Zoon in 2018 verscheen, was zijn oeuvre al negen boeken onderweg. Gelukkig schreef hij door, want dit laatste werk was een dystopie, thriller en klassieke roman in één. Oftewel: een geweldig boek dat terecht de Libris Literatuurprijs kreeg. In oktober komt de nieuwe verhalenbundel van Van Essen uit. Dat wordt ongetwijfeld het wachten waard."

Schilderkunst

Wat: tentoonstelling Henk Helmantel 
Waar: Drents Museum 
Wanneer: 3 oktober 2020 t/m 7 maart 2021 
Getipt door: Jikke Wechgelaer (eindredacteur TV)

Henk Helmantel

"Ik tip de Henk Helmantel-tentoonstelling in het Drents Museum. Henk Helmantel wordt in binnen- en buitenland gezien als een van de belangrijkste figuren binnen het hedendaags realisme. Naar zijn stillevens van Groningse kerken kan ik uren kijken. Het maakt me rustig en roept tegelijkertijd een gevoel van heimwee op. Ik ben Groningse en mis het Hogeland nog vaak. Helmantel weet de sfeer en rust die ik daar altijd voel fenomenaal te vangen."

Design

Wat: Dutch Design Week 
Waar: online 
Wanneer: 17 t/m 25 oktober 2020 
Getipt door: Edmée Schimmelpenninck (online redacteur)

Dutch Design Week

"Bij de Dutch Design Week ben ik altijd onder de indruk van de originele toepassinggen van materialen, concepten en technieken in de ontwerpen. Dit jaar kun je vanuit je luie stoel online livestreams, 3D-exposities en video’s bekijken. Voor wie de ontwerpen toch van dichtbij wil zien, worden coronaproof exposities ingericht."

Expositie

Wat: tentoonstelling (IM)POSSIBLE BODIES 
Waar: Den Bosch 
Wanneer: 23 oktober t/m 1 november 2020 
Getipt door: Yuki Kho (online samensteller)

(IM)POSSIBLE BODIES

"Ik houd ervan als kunst je laat nadenken over maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. In de tentoonstelling (IM)POSSIBLE BODIES reis je door een wereld van cyborgs, data en artifical Intelligence. Is dit hoe onze wereld er in een paar decennia uit ziet? En als we toch allemaal technische implantaten nemen – en dus cyborgs worden – welk zintuig of ledemaat zou jij dan optimaliseren? Extra leuk: deze tentoonstelling is covidproof, want het is ook gewoon via een app en laptop te bezoeken. Echte kunst van de toekomst."

Schilderkunst

Wat: tentoonstelling Bob Ross
Waar: Museum More te Gorssel 
Wanneer: 8 november 2020 t/m 11 april 2021 
Getipt door: Saskia Schinck (redactiecoördinator)

Bob Ross

"Wie iemand van mijn generatie vraagt naar een beroemde schilder, geeft waarschijnlijk een politiek-correct antwoord zoals ‘Picasso’ of ‘Van Gogh’. Maar: de schilder waarmee wij echt zijn opgegroeid is niemand minder dan Bob Ross. Jarenlang werd zijn tv-serie ‘The Joy of Painting’ eindeloos herhaald op tijdstippen dat menig student net het bed inrolde. Bob’s happy little trees zijn onderdeel van ons collectieve geheugen. Zijn allereerste solotentoonstelling vindt plaats in Museum More in Gorssel."

Film

Wat: film No Time To Die (James Bond) 
Waar: bioscopen in Nederland 
Wanneer: vanaf 12 november 2020 
Getipt door: Silvy Broeren (online producer)

James Bond

"Voor de echte liefhebber draait de speculatiemachine al sinds 2016: blijft Daniel Craig 007, wie zijn de tegenspelers, in welke landen wordt gedraaid, wat wordt de titel, wie regisseert, wie maakt de soundtrack, wanneer komt-ie uit? De aanloop was lang, maar de nieuwe releasedatum staat op 12 november 2020. Ik kijk ernaar uit, een heerlijke no-brainertraditie, om de 007-wereld in te stappen. En de titeltrack van de film No Time To Die van Billie Eilish is te gek."

Theater

Wat: theatervoorstelling Romeo en Julia 
Waar: Internationaal Theater Amsterdam 
Wanneer: vanaf 18 november 2020 
Getipt door: Ilse van der Velden (TV redacteur)

Romeo en Julia

"Elke generatie verdient zijn eigen Romeo en Julia. De nieuwe versie die regisseur Michiel van Erp (Niemand in de stad, Ramses) dit najaar in het theater brengt heeft als thema identiteit. Hoe kun je zijn wie je wilt zijn? De rollen worden deels cross-gender ingevuld. Dat klinkt actueel en spannend. Net als de battles die de familie Capulet en Montecchi op de dansvloer met elkaar uitvechten. Met Joy Delima en Achraf Koutet als Romeo en Julia."

Expositie

Wat: tentoonstelling Ulay Was Here
Waar: Stedelijk Museum, Amsterdam 
Wanneer: 21 november 2020 t/m 18 april 2021 
Getipt door: Jeroen Winkelman (senior producer TV)

Ulay

"Ulay is een fantastische Duits-Nederlandse kunstenaar. Al in de jaren zestig speelde hij in zijn werk met fluïde identiteiten en de balans tussen onzekerheid en toeval. Zijn kunst valt binnen de fotografie, maar raakt ook aan performance- en body art. Hij doet wat een goede kunstenaar van een geweldige onderscheidt; zijn werk is vandaag de dag namelijk nog superactueel. Het Stedelijk heeft zijn werk samengebracht in een tentoonstelling die je niet mag missen."

Literatuur

Wat: roman Onafhankelijkheid van Tove 
Ditlevsen 

Waar: Boekhandels in Nederland 
Wanneer: december 2020 
Getipt door: Sjoerd Aarden (online redacteur)

Tove Ditlevsen

"Onafhankelijkheid is het derde deel uit de befaamde Kopenhagen-trilogie van de Deense schrijver Tove Ditlevsen (1917-1976). Jarenlang verstoten door de literaire kringen van Denemarken en nu, decennia na haar dood, herontdekt door een nieuwe generatie lezers – ook in de rest van de wereld. Voorgaande delen Kindertijd en Jeugd zijn adembenemend: complex in hun thematiek, maar wonderschoon in hun eenvoud. Onafhankelijk zou haar ultieme meesterwerk zijn. Dat belooft wat."