1 november 2020

met o.a. Esther Gerritsen, Hans den Hartog Jager en Bart Chabot

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt.

in de uitzending van 1 november

Deze aflevering is schrijver Esther Gerritsen te gast om te vertellen over haar nieuwe roman De Terugkeer. In het boek speelt de omgang met de dood van een familielid een grote rol. Ook gaat Nadia Moussaid met Esther Gerritsen in gesprek over het scenario dat ze schreef voor de in Cannes bekroonde tv-serie Red Light, met  o.a. Halina Reijn en Carice van Houten in de hoofdrol.

Comedian en zangeres Nina de la Parra deelt haar bespiegelingen op de wereld in de maandelijks terugkerende rubriek Nina’s Spiegel.

Onder begeleiding van Bart Chabot leest de Mondo Boekenclub deze maand Angst en Walging in Las Vegas oftewel, Fear and Loathing van Hunter S. Thompson. Samen met twee lezers duiken we in dit overweldigende boek en analyseren we hoe dit boek anders is dan alle andere boeken.

Kunstkenner Hans den Hartog Jager licht een kunstwerk toe waar hij diep van onder de indruk is. Dit keer Ex Voto van Folkert de Jong. Deze installatie bestaat uit 25 schepen vervaardigd uit kaarsvet en is nu te zien is in de Grote Kerk in Veere. Hans den Hartog Jager neemt één schip mee naar de studio.

De dansers Auguste Palayer en Sophie Whittome van het Nederlands Dans Theater 2 (NDT 2) dansen Fusions and some confusions van de choreograaf Dimo Milev. Het is een nieuwe creatie die op 6 november in première zal gaan in het programma Dare to Say. Artistiek Leider van NDT 2 is Fernando Hernando Magadan en de muziek is een nieuwe compositie van Miguelangel Clerc Parada. 

De aflevering wordt op zondag 1 november uitgezonden om 19.25 uur op NPO 2.

De Mondo Boekenclub met Bart Chabot

Schrijver Bart Chabot was in oktober de host van de Mondo Boekenclub en koos het boek 'Fear and Loathing in Las Vegas' van Hunter S. Thompson. Met twee lezers van de boekenclub, waaronder zijn zoon Maurits, bespreekt Chabot waarom dit boek nog steeds gelezen zou moeten worden.

Hans den Hartog Jager over 'Ex voto'

Kunstcriticus Hans den Hartog Jager neemt een werk uit de serie 'Ex voto' van Folkert de Jong mee naar de studio van Mondo en vertelt wat hem er zo aan raakt. 'Ex voto' is tot 28 februari te zien in de Grote Kerk van Veere.

NDT 2 danst

In Mondo dansten de Franse Auguste Palayer en de Canadese Sophie Whittome van dansgezelschap NDT 2 het stuk Fusions and Some Confusions van choreograaf Dimo Milev uit de voorstelling Dare to Say, die voorlopig alleen online te zien is.

Nina's Spiegel

Cabaretier Nina de la Parra en saxofonist Sanne Landvreugd houden ons in de rubriek Nina's Spiegel een spiegel voor. Deze week over racisme en het n-woord.

Esther Gerritsen vertelt in Mondo over haar nieuwe boek 'De terugkeer', dat gaat over een vrouw die de zelfmoord van haar vader jaren eerder onderzoekt.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram