04 oktober 2020

Met o.a. Bart Chabot, Raquel van Haver, Stefan Hertmans en Nina de la Parra

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt.

in de uitzending van 4 oktober

De Vlaamse schrijver Stefan Hertmansbekend van Oorlog en Terpentijn, gaat in gesprek met Nadia Moussaid over zijn nieuwe boek De Opgang. Het boek gaat over de SS-er Willem Verhulst, tevens de vroegere bewoner van het huis waar Hertmans twintig jaar woonde. 

Kunstenaar Raquel van Haver neemt eigen werk mee naar de studio en vertelt over haar show Amo a la Reina, onderdeel van de groepstentoonstelling Say it Loud in het Bonnefanten Museum. Documentairemaker Bibi Fadlalla schuift ook aan in de studio, zij maakt momenteel een documentaire over Raquel van Haver. 

Dichter Bart Chabot is deze maand de host van de Mondo boekenclub. Hij schuift aan in de studio en presenteert het boek van de maand: Angst en Walging in Las Vegas oftewel Fear and Loathing van Hunter S. Thompson. Chabot legt uit waarom juist dit boek een heuse klassieker voor hem is.

Een kleine delegatie van the Jazz Orchestra of the Concertgebouw speelt een nummer van hun aankomende album The Jazz Influencers. Het album verschijnt op 15 oktober en het gerenommeerde orkest wil met deze plaat aandacht wil vestigen op een nieuwe generatie jazzmusici. 

Comedian en zangeres Nina de la Parra treedt op in de maandelijks terugkomende rubriek Nina's Spiegel. Hierin richt De la Parra samen met saxofonist Sanne Landvreugd een spiegel op zichzelf én op de wereld om haar heen.

De aflevering is op zondag 4 oktober uitgezonden om 19.25 uur op NPO 2.

De Mondo Boekenclub met Bart Chabot

Schrijver en dichter Bart Chabot is in de maand oktober de host van de Mondo Boekenclub. Hij koos voor de klassieker Fear and Loathing in Las Vegas van Hunter S. Thompson. In de uitzending legt hij uit waarom.

Raquel Haver en Bibi Fadlalla

Kunstenaar Raquel van Haver vertelt over haar show Amo a la Reina, onderdeel van de groepstentoonstelling Say it Loud in het Bonnefanten Museum. Van Haver geeft een inkijkje in haar intensieve werkproces en laat eigen werk zien. Documentairemaker Bibi Fadlalla schuift ook aan in de studio, zij maakt momenteel een documentaire over Raquel van Haver. 

Henk Helmantel

Mondo gaat op bezoek in het atelier van de Groningse schilder Henk Helmantel, wiens realistische werk tot en met 7 maart 2021 te zien is in het Drents Museum in de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw speelt op het album Jazz Influencers werk van jonge jazzmusici om de aandacht te vestigen op de nieuwe generatie jazztalenten. Bij Mondo spelen Simon Richter Ilja Reijngoud, Peter Beets, Frank van Geest en Martijn Vink  de compositie Giant van Gideon van Gelder.

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans is een Vlaamse schrijver. Van zijn bestseller Oorlog en Terpentijn, een grootse roman over de eerste wereldoorlog, werden een kwart miljoen exemplaren verkocht. In Mondo vertelt hij over zijn nieuwe boek, De Opgang, over het huis waar hij twintig jaar lang woonde en dat eerder bewoond werd door de SS'er Willem Verhulst en zijn familie.

Nina's Spiegel

In onze maandelijkse rubriek 'Nina's Spiegel' houden theatermaker Nina de La Parra en saxofonist Sanne Landvreugd ons een spiegel voor. Deze week reflecteren ze op geen seks hebben, maar het wél willen in coronatijd. 

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram