16 mei 2020

Met gasthoofdredacteur Hans Kesting

In Mondo ontvangt Nadia Moussaid iedere zaterdagavond schrijvers, filmregisseurs, muzikanten en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland. Door de ogen van deze kunstenaars kijken we naar onszelf en de wereld om ons heen.

in deze uitzending:

Deze week is acteur Hans Kesting gasthoofdredacteur bij Mondo. De hele uitzending staat in teken van zijn blik op de cultuur: wat mogen we volgens hem niet missen en wat verdient meer aandacht?  

We praten met hem en regisseur Eline Arbo over het werk van de jonge schrijver Edouard Louis, en in het bijzonder de theatervoorstelling naar zijn roman Weg met Eddy Bellegueule. Ook bespreken we de kleurrijke assemblages van kunstenaar Miguel Delie. En vraagt Kesting aandacht voor de afstudeerlichting van Toneelschool Maastricht, die door de lockdown hun werk nu online moeten tonen. 

Tot slot ruimte voor muziek en dans, met een optreden van Jeangu Macrooy, de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival 2020 en 2021. En we praten met danser en theatermaker Gil Gomes Leal, die ook in de studio zal optreden. 

Hans Kesting

Voordat Hans Kesting ons vertelt wat hij voor de uitzending heeft samengesteld duiken we eerst met de acteur in zijn indrukwekkende oeuvre. 

Eline Arbo - Weg met Eddy Bellegueule

Volgens Hans Kesting is Weg met Eddy Bellegueule de beste voorstelling van het jaar tot nu toe: "Het is zó op alle niveaus geslaagd, zo ontzettend áf." Weg met Eddy Bellegueule is een Toneelschuur productie door regisseur Eline Arbo. Het is de theatrale en muzikale bewerking van de gelijknamige succesroman van Édouard Louis, over een homoseksuele jongen in Noord-Frankrijk.

Miguel Delie

Miguel Delie werkt en woont in Torhout, België. Hij studeerde aan de Kunstacademie in Brugge en ging daarna als stylist aan de slag om zijn kunst te kunnen ontwikkelen en financieren. Sinds vijf jaar concentreert hij zich volledig op de kunst. "Ik heb een grote voorliefde voor banale dingen”, aldus Delie. “Banaliteit en consumptie zijn een maatschappelijke norm geworden, die ik als kunstenaar heb omarmd."

Jeangu Macrooy

Singer-songwriter Jeangu Macrooy was met het nummer Grow de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam. Vanwege de pandemie werd het festival dit jaar geannuleerd en gaat hij Nederland vertegenwoordigen in het Eurovisiesongfestival van 2021. 

 

 

 

Toneelacademie Maastricht

De afstuderende jonge makers van de Toneelacademie Maastricht lopen door de lockdown hun kans mis om zich te presenteren aan het publiek. Hans Kesting: "Hoe sneu. Zij kunnen zich nu niet presenteren, laten wij ze die kans dan bieden. Dat zou ik heel graag willen."

Daarom vraagt Hans Kesting aandacht voor State of the (He)Arts, het online alternatief van Festival Gemaakt, georganiseerd door de afstuderende makers van de Toneelacademie Maastricht. Tot 29 mei 2020 troosten, inspireren, verrassen en trakteren de afstuderende studenten hun online publiek. Op verschillende social media platforms maakt het publiek kennis met de jonge makers, wiens werk dit jaar niet gemaakt en getoond kon worden. 

Joes Brauers en Kimberley Agyarko zijn de afgevaardigden. 

Gil Gomes Leal

Gil Gomes Leal (1992) volgde De Dansopleiding aan het ROC in Utrecht. Hij werd in 2013 wereldkampioen experimentele dans op het Franse kampioenschap Juste Debout. In 2011 en 2017 stond hij in de finale van Holland’s Got Talent. Hij richtte in 2016 in Rotterdam dansgezelschap Amenti op. Ze geven bewegingsworkshops en optredens. Op 27 oktober 2019 ging zijn eigen voorstelling Ayahuasca in première en in februari stond hij in de 101 Talenten lijst van de NRC

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram